Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κονονοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 6,6% σε πραγματικούς όρους, αντί του 7,4% που προέβλεπε ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης.
Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή παρουσίαση ο γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας, ήδη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης .
Παρόλα αυτά, η συρρίκνωση κατά 6,6% το 2020 συνολικά ήταν η πιο εντυπωσιακή πτώση από το 1945, που σημαίνει ότι το ΑΕΠ ήταν κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο μειωμένο από ό, τι το 2009, το έτος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, το γεγονός ότι η οικονομία της Αυστρίας χτυπήθηκε αρκετά σκληρά σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, οφείλεται ειδικότερα στην απότομη πτώση της οικονομικής επίδοσης, κυρίως στους τομείς της στέγασης και της εστίασης, των οποίων η συμβολή στην προστιθέμενη αξία είναι στην Αυστρία τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι, για παράδειγμα, στην Γερμανία.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν στην Αυστρία κατά 2,7% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ισχυρότερη μείωση τριμήνου ήταν πέρυσι κατά το δεύτερο τρίμηνο με μείον 10,7%, αλλά το επόμενο (τρίτο) τρίμηνο αυξήθηκε κατά 11,8%.
Από έτος σε έτος, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown, με μείον 13,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2020 η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) ανέμενε για πέρυσι μία υποχώρηση της οικονομίας της χώρας κατά 7,2%, προβλέποντας ταυτόχρονα μία σαφή ανάκαμψη κατά 4,9% για το 2021, ακόμη και εάν με αυτό, όπως τόνιζε σχετικά, για πολύ καιρό δεν θα μπορεί να επιτευχθεί το επίπεδο πριν από την κρίση του κορονοϊού.
„Η ύφεση που σχετίζεται με την Covid 19 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση οικονομικής πολιτικής στη Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα πρώτα χρόνια της ανοικοδόμησης”, υπογραμμιζόταν από την πλευρά της ΑΚΤ, της οποίας η πρόβλεψη έθετε ως προϋπόθεση ότι στα μέσα του 2021 θα είναι διαθέσιμο ένα φάρμακο κατά του κορωνοϊού.