Τo ράλι αυξήσεων που παρατηρείται διεθνώς θα επηρεάσει και τη χώρα μας καθώς αναμένονται αυξήσεις σε περίπου 500 προϊόντα, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει περαιτέρω τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 25% πάνω της τιμής σε ένα προϊόν, οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση προϊόντων χωρίς όμως να υπάρχει και η αντίστοιχη παραγωγή αυτών.
Οι πρώτες αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου. Η αύξηση αναμένεται να φτάσει έως και 50%. Το καλάθι της νοικοκυράς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος οφείλονται στο γεγονός ότι οι τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υψηλές, με κορύφωση τον μήνα Αύγουστο πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Θα πούμε το ψωμί … ψωμάκι
Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις που ήδη καταγράφονται στην αγορά φαίνονται στην τιμή της αμόλυβδης που καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%, ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.
Ανάμεσα στα ακριβά προϊόντα θα είναι ακόμη και το ψωμί αφού ανοδικές είναι οι τιμές και στα υλικά που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία για την παρασκευή του. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα πάρουν ανοδική πορεία σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως ο καφές, τα κρέατα, τα ψάρια, τα έλαια, τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.
Αντίστοιχα ανατιμήσεις παρατηρούνται σε σημαντικές πρώτες ύλες και τις μεταφορές.
Για να αποφευχθεί μία νέα κρίση στο καλάθι της νοικοκυράς, ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μια σειρά άλλων προϊόντων.
Εξηγώντας τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, ανέφερε ότι «δεν έχει αυξηθεί μόνο η τιμή του φυσικού αερίου. Πέρυσι τέτοια εποχή, το κυβικό μέτρο είχε 9 δολάρια, τώρα έχει 33 δολάρια. Όσον αφορά στους ρύπους, η αξία του διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέβει από τα 22 ευρώ στα 63 ευρώ. Κάποιοι ρωτάνε γιατί δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη. Αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε. Ο λιγνίτης είναι πια οικονομικά ασύμφορος λόγω της αύξησης των τιμών των ρύπων. Άρα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση έχει και οικονομικό κίνητρο. Θα υπάρξουν μέτρα και άμεσα και μακροπρόθεσμα», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας.
Ενόψει της αναμενόμενης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου, τα βλέμματα όλων έχουν πέσει στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης με στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» στις ανατιμήσεις έτσι ώστε να μην μπούμε σε μία νέα κρίση που θα γίνει αισθητή στο πορτοφόλι του καταναλωτή από το μήνα Σεπτέμβριο και θα κρατήσει για πολλούς μήνες ταλαιπωρώντας τον ίδιο και την αγορά.