Κανένας ενθουσιασμός δεν επικρατεί στην ελληνική αγορά ομολόγων για το σημερινό «τέλος των μνημονίων» με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι συνεχίζουν να παραμένουν ευάλωτοι στις εξωτερικές εξελίξεις, και αυτές δεν είναι άλλες – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – από τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες η Τουρκία και η Ιταλία.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,324% και κινείται σταθεροποιητικά γύρω από τα επίπεδα της Παρασκευής, παραμένοντας σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών και αρκετά μακριά από τα χαμηλά 12ετίας και το 3,60% που άγγιξε στα τέλη Ιανουαρίου.
Το spread παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσεις και στις 401,3 μονάδες, έχοντας αυξηθεί κατά 60 μ.β από τα τέλη Ιουλίου.
Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται ελαφρώς ανοδικά και στο 3,307% αγγίζοντας και αυτό υψηλά διμήνου.
Για τις αγορές είναι ξεκάθαρο πως η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα αποτελεί “non-event” αφού οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα στη νέα εποχή της ενισχυμένης εποπτείας, δεν αφήνουν περιθώρια για ευφορία, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα ως πηγή ρίσκου, βάζοντας έτσι φρένο αρκετών… μηνών στην όποια σκέψη για νέα έξοδο θέλει να πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές.
Αντίθετα με την πρόσφατη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται έντονα από τα προβλήματα στις γειτονικές χώρες.
Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας επικεφαλής αναλύσεων της Axia μιλώντας στο CNBC, τώρα η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο μέσω των πολιτικών δράσεων όσο και μέσω της σταδιακής εξόδου στις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα και παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, αφού αν και δεν έχει άμεση έκθεση, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος.
Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, σημείωσε πρόσφατα σε έκθεσή της η Roubini Economics.
Αυτό σημαίνει ότι στη δευτερογενή αγορά η ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ περιορισμένη, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας. Αυτό είναι ένα περιβάλλον το οποίο είναι αποτρεπτικό για τους περισσότερους επενδυτές, όπως προειδοποίησε.