Η νέα οδηγία της ΕΚΤ για τα NPLs δεν θα λύσει τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών και ειδικά των χωρών που είναι αντιμέτωπες με “βουνό” κόκκινων δανείων, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, σημειώνει η ABN Amro.
H ΕΚΤ, όπως επισημαίνει, ανακοίνωσε μία οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν προβλέψεις για μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η επικαιροποίηση χαιρετίστηκε με μια αίσθηση ανακούφισης για τον τραπεζικό τομέα, καθώς αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο “μαλακή” θέση σε σχέση με τις σκληρές προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι τον περασμένο Νοέμβριο.
Ιδιαίτερη σημασία, σημειώνει η ABN Amro, έχει το ότι η ΕΚΤ θα μεταχειρίζεται κάθε τράπεζα κατά περίπτωση. Η “απαίτηση” για προβλέψεις έχει επίσης αντικατασταθεί από την πιο ήπια φράση των “αναμενόμενων” προβλέψεων, η οποία είναι ένας ακόμη υποστηρικτικός παράγοντας για τις τράπεζες.
Επιπλέον, οι προβλέψεις θα ισχύουν μόνο για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ΕΚΤ έχει “σπρώξει” την ημερομηνία έναρξης στο 2019.
Το πρόβλημα των NPLs είναι απομονωμένο και η ABN Amro δεν βλέπει σημαντικό αντίκτυπο για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αν και αυτή η νέα οδηγία αποτελεί “καλά νέα”, εξακολουθεί να μην επιλύει το ευρωπαϊκό πρόβλημα των υφιστάμενων δανείων. Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιταλία (μικρότερες τράπεζες) και την Πορτογαλία θα πρέπει να θυσιάσουν πολλά μελλοντικά έτη κερδοφορίας για να αντιμετωπίσουν το βουνό των NPLs, όπως προειδοποιεί. Τα NPLs στην Ελλάδα φτάνουν το 47%, ενώ οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα 305 δισ. ευρώ.
Ευτυχώς, το ζήτημα του NPL στην Ευρώπη είναι ένα ζήτημα που αφορά λίγα μόνο κράτη.
Πολλές τράπεζες και χώρες στη Γηραιά Ήπειρο δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Πολλές χώρες έχουν δείκτες NPLs σε γενικά αποδεκτά επίπεδα.
Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν, για παράδειγμα, ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 2,5%.
Στην πραγματικότητα, η ABN Amro υπολογίζει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη NPL στην Ευρώπη είναι μόλις 3,1%.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ σχετικά με τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επιτρέψουν στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να κερδίσουν χρόνο για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγουν τον κίνδυνο, καταλήγει η ABN Amro.