Ο κίνδυνος να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία αποκρατικοποίησης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι, πλέον, ορατός, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές στο zougla.gr. Η αιτία;

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τρεις εταιρείες, τη Lamda Development, την ισραηλινή Elbit και τη βρετανική London & Regional Properties. Ωστόσο, για να προχωρήσει στη φάση αυτή ο διαγωνισμός -δηλαδή στην υποβολή δεσμευτικών προτάσεων- είναι απαραίτητη η έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου, με την οποία θα εγκρίνεται η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού.

Ουσιαστικά, με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν από κοινού ευθύνη για την έγκριση συμβάσεων παραχώρησης για την πώληση κρατικής περιουσίας, όπως είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Παρότι, δηλαδή, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν αυτή (σ.σ.: η σύμβαση) δεν εγκριθεί και από το Δημόσιο, μέσω της πράξης υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, με τη… γνωστή κωλυσιεργία που χαρακτηρίζει το Δημόσιο, η πράξη υπουργικού συμβουλίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί, γεγονός που καθιστά ορατή την παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει, για ακόμη μία φορά, ο διαγωνισμός για την πώληση του Ελληνικού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011.

Επενδύσεις έως 10 δις ευρώ

Την ίδια στιγμή, το ερώτημα που θέτει η αγορά είναι εάν και τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα θα υποβάλουν τελικά δεσμευτικές προσφορές. Και αυτό επειδή η Elbit αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με τα ίδια κεφάλαιά της να είναι αρνητικά. Παράλληλα, η London & Regional Properties συμμετέχει ήδη σε ένα έργο-μαμούθ στο εξωτερικό, το οποίο σχετίζεται με την κατασκευή εμπορικού και οικιστικού έργου στον Παναμά, και, όπως όλα δείχνουν, ίσως να μην ενδιαφερθεί να δαπανήσει κεφάλαιο για το Ελληνικό.

Βάσει των δεδομένων αυτών, δεν αποκλείεται η Lamda Development να είναι η μοναδική εταιρεία που θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Η εταιρεία που θα επιλεγεί θα πρέπει να επενδύσει περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν ακόμη 3 δισ. για την κατασκευή δευτερογενών έργων (υποδομές κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων που συμμετέχει στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οικοπέδου των 6.200 στρεμμάτων, κατά την περίοδο της κατασκευής θα δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο, υπολογίζεται ότι θα προσφέρει δουλειά σε 50.000 άτομα.