Η βομβιστική επίθεση της 10ης Απριλίου έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Αμερικής έβαλε σε σκέψεις την τρόικα της οποίας τα γραφεία στεγάζονται παρεμπιπτόντως ακριβώς απέναντι. Έτσι, παρήγγειλε στην ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει εναλλακτικές υποδομές (disaster recovery site) που θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το Γενικό Λογιστήριο σε περίπτωση που τα βασικά του συστήματα υποστούν μερική ή ολική καταστροφή από τρομοκρατικό κτύπημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε προληπτική θωράκιση των ηλεκτρονικών υποδομών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έναντι ενδεχόμενης κυβερνοεπίθεσης.
Στόχος του disaster recovery site θα είναι η γρήγορη ανάκαμψη λειτουργίας κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών των διευθύνσεων του ΓΛΚ σε περίπτωση καταστροφών. Για τον λόγο αυτόν θα δημιουργηθούν βασικές εναλλακτικές κεντρικές υποδομές, αλλά και εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι ακόμη και κάτω από το χειρότερο σενάριο η καρδιά των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους θα κτυπά κανονικά.
Σημειώνεται ότι μέσα από την ηλεκτρονική υποδομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περνούν η μισθοδοσία και οι συντάξεις του Δημοσίου, η εκτέλεση του προϋπολογισμού (έσοδα – δαπάνες), ο δημοσιονομικός έλεγχος, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι υποχρεώσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ, οι λογαριασμοί του Δημοσίου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου κ.λ.π..
Η ύπαρξη εναλλακτικής υποδομής θα μπορεί να προφυλάξει το ΓΛΚ και από επιθέσεις «χάκερ». Άλλωστε ήδη έχει υπάρξει αντίστοιχο συμβάν τον Οκτώβριο 2012, όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής δέχθηκε «κυβερνοεπίθεση» από την ομάδα Anonymous. Σε εκείνη την επίθεση οι χάκερ πέτυχαν να υπεξαιρέσουν στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, τα οποία διέρρευσαν εν συνεχεία στο διαδίκτυο.