Θα συνεχίσει να «καίει» η ΔΕΗ τον μέσο καταναλωτή και τις επιχειρήσεις όχι μόνο από την καθαρή κατανάλωση ρεύματος, τις κάθε είδους επιβαρύνσεις, αλλά και από την προσπάθειά της να ανακτήσει 735 εκατομμύρια ευρώ λόγω της σταδιακής ανάκτησης των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015.

Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με τον νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίου των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά στα νησιά.
Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με τον νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιχείρηση, αυτά τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012-2015. Συγκεκριμένα, η υποανάκτηση ανά έτος είναι 190 εκατ. για το 2012, 260 εκατ. για το 2013, 152 εκατ. για το 2014 και 131 εκατ. για το 2015.

«Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το αίτημα λοιπόν της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν “έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών” όπως γράφτηκε, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες, τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας» τονίζει η ΔΕΗ.

Κατά την πρόσφατη ακρόαση της ΡΑΕ στη Βουλή, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής παραδέχθηκε ότι είναι άδικος ο επιμερισμός των ΥΚΩ, καθώς μάλιστα η χρέωση δεν είναι κλιμακωτή, αλλά εάν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει το όριο, αυτόματα χρεώνεται τη μεγαλύτερη κλίμακα από την πρώτη κιλοβατώρα.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη χρέωση, κάτι βεβαίως που ουδόλως ενδιαφέρει τους χιλιάδες καταναλωτές που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τη φουσκωμένη χρέωση ΥΚΩ του εφετινού χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΔΕΗ ζητεί η χρέωση αυτή να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι τα κόστη πετρελαίου έχουν μειωθεί δραστικά. Εάν γίνει ο σωστός έλεγχος και η αποτίμηση των στοιχείων, κανονικά με τη δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει οι ΥΚΩ να μειωθούν, εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.

Τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ

Ανεξάρτητα από τη χρέωση ΥΚΩ και την παράλογη διάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ (αντίστοιχα σε αρκετά τιμολόγια εναλλακτικών παρόχων, υπάρχει ενιαία ή και χαμηλότερη χρέωση για καταναλώσεις πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες), είναι σαφές ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αποτελούν ένα «πολυεργαλείο» για την είσπραξη δεκάδων τελών, φόρων και χρεώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνονται 13 χρεώσεις, εκ των οποίων περίπου οι μισές αφορούν στο ρεύμα και οι υπόλοιπες σε δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, ΕΡΤ κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει:
1. Πάγιο
2. Χρέωση προμήθειας
3. ΑΔΜΗΕ
4. ΔΕΔΔΗΕ
5. ΥΚΩ
6. ΕΤΜΕΑΡ
7. Λοιπές χρεώσεις
8. ΕΦΚ
9. Ειδικό τέλος Ν. 2093/92
10. ΦΠΑ
11. Δημοτικά τέλη
12. ΤΑΠ
13. ΕΡΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης