Η αρχική αντίδραση των αγορών στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν υπέρ της ανάληψης ρίσκου με τους επενδυτές να καλωσορίζουν τα «σταθερά» στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα, τα οποία ήταν καλύτερα των προσδοκιών.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ενθουσιασμός από αυτή την ανακοίνωση, δεδομένης της ευνοϊκής απόδοσης των συγκεκριμένων στοιχείων κάθε Μάρτη. Άλλωστε η ανακοίνωση του δείκτη PMI της Markit που ακολούθησε ήταν πιο αδύναμη από την προηγούμενη μέτρηση με αποτέλεσμα η διάθεση για ρίσκο να χάσει τη δυναμική της. Την ίδια στιγμή οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στην Αυστραλία ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, γεγονός που ενθάρρυνε την αποδυνάμωση του ρίσκου κατά την ασιατική συνεδρίαση.
Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία μεταποίησης Tankan για το πρώτο τρίμηνο ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων παρά την υποχώρηση του γιεν, τις θετικές ενδείξεις στις ΗΠΑ και τα σημάδια σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Αυτό αποτελεί ένα ακόμα πρόσθετο λόγο απαισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αναμένουμε μεγαλύτερες πιέσεις στις επενδύσεις ρίσκου.
Στις ΗΠΑ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Kocherlakota της Fed δείχνουν πιθανή στροφή της νομισματικής πολιτικής αργά ή γρήγορα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το δολάριο με τη διαφοροποίηση των επιτοκίων να ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα.
Παρ’ όλα αυτά, η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα του δολαρίου δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και είναι ορατά τα ρίσκα υποχώρησης του νομίσματος πριν από μια νέα άνοδο. Η πρόσφατη σταθεροποίηση του ευρώ πάνω από τα 1,3300 δολάρια άνοιξε το δρόμο για πιθανή επιτάχυνση των κερδών προς τα υψηλά του 2012 λίγο χαμηλότερα από το 1,3500. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, δεν απορρίπτουν την πιθανότητα να δοκιμάσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, μια ανάσα από το 1,3600 πριν υποχωρήσει και πάλι. Μια διάσπαση και ένα ημερήσιο κλείσιμο της ισοτιμίας EURUSD κάτω από το 1,3250 θα απομάκρυνε το ανοδικό σενάριο προς όφελος του δολαρίου.
Ένα από τα θέματα που παραμένει στο προσκήνιο είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, τα κεφάλαια του οποίου με απόφαση των ευρωπαίων αυξήθηκαν στα 800 δισ. ευρώ. Τα νέα είναι θετικά με μια πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, παραμένουν οι αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα του ESM να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους έως τα μέσα του 2013. Επίσης, η ανάγκη πρόσθετων πόρων υπενθυμίζει ότι η οικονομία χρειάζεται περισσότερα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Σήμερα, οι αναλυτές επικεντρώνονται στην κίνηση του EURUSD για καλύτερες ενδείξεις της αγοράς συναλλάγματος. Επίσης, παρατηρούν το ζεύγος ευρώ-ελβετικό φράγκο, καθώς προσεγγίζει το όριο σύνδεσης του 1,2000.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη