Σοβαρό ζήτημα τίθεται για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, καθώς λόγω της κλιμακωτής μείωσης μισθών, της υψηλής ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και των οφειλών ιδιωτών, υπάρχει έλλειψη πόρων, με τους οργανισμούς να εκπέμπουν, πλέον, σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΠΚ), τα οποία παρουσιάστηκαν στο 27ο συνέδριο, σημαντικό πλήγμα για τα ταμεία αποτελούν επίσης οι υψηλές δαπάνες υγείας, οι απώλειες της κινητής περιουσίας, οι λάθος επενδύσεις που έγιναν εδώ και τόσα χρόνια αλλά και το οργανωτικό χάος που επικρατεί.
Παράλληλα, σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων έως και 50%, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.
O διοικητής του ΟΓΑ, κ. Παναγιώτης Πέτρουλας, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ταμείο είναι οι φαρμακευτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται, αν και γίνονται προσπάθειες να μειωθούν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η εισφοροδιαφυγή.
Aκούστε τι δήλωσε στη zougla.gr
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και ο διοικητής του ΟΠΑΔ, κ.Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει ότι το χρέος του ταμείου είναι μεγάλο και πως γίνονται προσπάθειες να μειωθεί.
Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr
O πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, κ. Χρήστος Πέτρου, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει πως το συγκεκριμένο ταμείο που αριθμεί περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Επίσης αναφέρει πως το ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς μόνο για να εξυπηρετηθούν οι 39.000 αιτήσεις για εφάπαξ που εκκρεμούν χρειάζονται 1,7 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Θανάσης Τσακανίκας, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει πως τα ασφαλιστικά ταμεία από δω και μπρος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας. Επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενδεχομένως να είναι πολύ αργά τους επόμενους μήνες.
Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr
Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΠΟΠΟΠΚ
ΑΝΕΡΓΙΑ και ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η ανεργία στη χώρα μας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 15,9% με τους εγγεγραμμένους ανέργους να ξεπερνούν τις 787.000, ενώ η ανεπίσημη ανεργία στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει το 21% με πάνω από 1.100.000 ανέργους.
Οι απασχολούμενοι με διάφορες μορφές εργασίας είναι για πρώτη φορά λιγότεροι από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας προβλέπουν εκρηκτική αύξηση.
Η πολιτική των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η εφαρμογή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, η πίεση που ασκείται για μεγαλύτερη συμπίεση του εργατικού κόστους, έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο.
Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ούτε για αναδιανομή εισοδημάτων.
Η απώλεια πόρων από την ανεργία για το ασφαλιστικό σύστημα είναι μεγάλη και αγγίζει πλέον τα 4 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Η εισφοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αυτό οφείλεται στην παντελή έλλειψη μηχανισμών ελέγχου, στην έλλειψη κινήτρου ασφάλισης, στην μαύρη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων αλλά και σε μια επικίνδυνη αντίληψη που έχει εδραιωθεί, ότι το κράτος θα παρέμβει να διευκολύνει κάποια στιγμή τους οφειλέτες με ευεργετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να εντάσσονται στις ρυθμίσεις και να μην αποπληρώνουν ποτέ και κάποιοι άλλοι να μην εντάσσονται περιμένοντας μια νέα πιο ευεργετική ρύθμιση.
Το ύψος της εισφοροδιαφυγής ως ποσοστό επί των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων το 2001 ήταν περίπου στο 15%με απώλειες για τα Ταμεία 2,8 δις ευρώ. Σήμερα βρίσκεται περίπου στο 30% με απώλειες για τα Ταμεία πάνω από 9 δις ευρώ ετησίως.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση του ΟΓΑ που η εισφοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα υψηλή αγγίζει το 40% που σημαίνει για τον ΟΓΑ απώλεια εσόδων (250+500=)750 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παρά τα μέτρα που μέχρι σήμερα εξαγγέλθηκαν για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, (με εντατικοποίηση των ελέγχων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, καθιέρωση του εργόσημου και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας), το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά ούτε καν αναχαιτίστηκε.
ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σήμερα οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων μόνο στο ΙΚΑ είναι περίπου 6 δις ευρώ (τα 550 εκατ ευρώ τα οφείλει μόνο η Ολυμπιακή), στον ΟΑΕΕ 4 δις ευρώ περίπου και 1 δις ευρώ στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΟΓΑ κλπ) χωρίς σε αυτές τις οφειλές να έχουν συμπεριληφθεί τα πρόσθετα τέλη.
Στις απώλειες εσόδων που υπήρξαν από την περικοπή μισθών και συντάξεων αν προσθέσουμε μια μέση μείωση των αποδοχών κατά 6%-7% το 2011 τότε θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες εσόδων για το ΙΚΑ περίπου 800 εκατ ευρώ ετησίως .
Η πορεία των εσόδων για το ΙΚΑ το 1ο 3μηνο του 2011 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2010 παρουσιάζει μείωση 10-12%. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι βέβαιο ότι στο τέλος του χρόνου θα έχει έλλειμμα 1,5 δις ευρώ περίπου. Αυτό θα σημάνει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα η πορεία εσόδων για τον ΟΑΕΕ παρά την κρίση και το κλείσιμο επιχειρήσεων το 1ο 3μηνο του 2011, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2010, παρουσιάζει αύξηση εσόδων κατά 48,5 εκατ. ευρώ.
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια επικίνδυνα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ελλείμματα των κλάδων υγείας και να δημιουργούν προϋποθέσεις περικοπής και υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.
Οι απώλειες για τα Ταμεία και τους κλάδους υγείας σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 3,6 δις ευρώ ετησίως .
Σημαντική συμβολή στην αύξηση των δαπανών υγείας έχει η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση , η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, η απουσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκληρωμένης μηχ/σης, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, η διαχρονική ατιμωρησία που ενθαρρύνει την δράση των κυκλωμάτων και κυρίως η έλλειψη αποφασιστικής πολιτικής βούλησης να υπάρξει οριστική ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο υγείας.
Είναι κοινή εκτίμηση ότι το κόστος της φαρμακευτική δαπάνης είναι δυσανάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία η κατανάλωση φαρμάκων και γενικότερα φαρμακευτικών προϊόντων φαίνεται ότι για το 2010 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2011 μειώθηκε στα νοσοκομεία αλλά αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση στα φαρμακεία. Μάλιστα το μήνα Φεβρουάριο του 2011 αυξήθηκε πάνω από 8%.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από 190 ευρώ κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα το 2000, αυτή αυξήθηκε στα 682 ευρώ κατά κεφαλή δαπάνη το 2008, δηλαδή έχουμε κατά κεφαλή αύξηση 492 ευρώ σε 8 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες υγείας συνεχώς μειώνονται. Την ίδια ώρα σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία η αύξηση δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ για τα ίδια χρόνια.
Επίσης η κατά κεφαλή δαπάνη συνολικά για υπηρεσίες υγείας για την Ελλάδα το 2008 δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ετησίως. Το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο από το κόστος της Πορτογαλίας και το κόστος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όμως η Ελλάδα είναι τελευταία από όλες τις δυτικές χώρες, μακριά από τα 4.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως της Δανίας και του Λουξεμβούργου και τα 3.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως της Σουηδίας.
Το σύνολο των δαπανών υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τα έτη 2009 και 2010 διαμορφώνονται ως εξής:
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά ύστερα απο μια 10ετία ανόδου της δαπάνης για το φάρμακο παρουσιάζεται μείωση δαπανών:
Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ το 2009 το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2.501 δις ευρώ το 2010 διαμορφώθηκε στο 2.350 δις ευρώ, δηλαδή είχαμε ετήσια μείωση 10,64%.
Για τον ΟΓΑ, το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από 1.222 δις ευρώ για το 2009 διαμορφώθηκε σε 1,1 δις ευρώ για το 2010, ετήσια μείωση 11,1%
Για τον ΟΠΑΔ, το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από 764 εκατ. ευρώ για το 2009 διαμορφώθηκε σε 640 εκατ. ευρώ για το 2010, ετήσια μείωση 11,93%.
Και για τον ΟΑΕΕ από 302 εκατ. ευρώ το 2009 σε 264 εκατ. για το 2010 δηλ ετήσια μείωση 11,43%.
Επίσης η εικόνα που παρουσιάζεται το 1ο 3μηνο του 2011 είναι πτωτική.
Για το ΙΚΑ στο μείον 29,32% τον ΟΓΑ στο μείον 21,14% τον ΟΠΑΔ στο μείον 19,33% και για τον ΟΑΕΕ στο μείον 24,95%.
Η μείωση της δαπάνης οφείλεται σε δυο λόγους.
Ο πρώτος στην μεσοσταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 20% περίπου από τον Ιούνιο του 2010 και
Ο δεύτερος στην πιλοτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΑΕΕ καλύπτει σήμερα το 50% περίπου των θεραπευτών γιατρών, (το άλλο 50% συνεχίζει με το παλιό σύστημα) και στη λεγόμενη σάρωση δηλ τον έλεγχο των συνταγών που διενεργείται σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Από την μελέτη των στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι, στη μείωση της δαπάνης συνέβαλε καθοριστικά η μείωση της τιμής του φαρμάκου και πολύ λιγότερο ο έλεγχος της αλόγιστης συνταγογράφησης.
Εδώ τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα, δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί έτσι ώστε όσο περιορίζεται το φαινόμενο, τόσο να μεγιστοποιείται το όφελος για τα Ταμεία.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση και όσο δεν περιορίζονται οι σπατάλες στους κλάδους ασθένειας και εφαρμόζεται πολιτική μείωσης δαπανών σε βάρος του επιπέδου της υγειονομικής περίθαλψης, τόσο θα μεταφέρονται περισσότερα βάρη στον ασφαλισμένο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ