«Φωτιά» στην αγορά των media βάζει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία δεν ενέκρινε την πολυδιαφημισμένη και πολιτικά επιβεβαρυμμένη αγορά του ΔΟΛ από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αν, λοιπόν, η πρώτη είδηση είναι πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ενέκρινε την Τρίτη τη μεταβίβαση του ΔΟΛ στην εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη «Alter ego», η δεύτερη είδηση, την οποία έδωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του επιχειρηματία κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή, αφορά στο ότι ο εφοπλιστής μοίρασε τα ποσοστά του στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» στις ιδιοκτησίες των εφημερίδων «Παραπολιτικά» και «Πρώτο Θέμα».

Με λίγα λόγια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μοίρασε πακέτα μετοχών στον στενό του συνεργάτη Γιάννη Κουρτάκη, φερόμενο εκδότη των «Παραπολιτικών», ο οποίος -ως γνωστόν- ελέγχεται από τον ίδιο τον εφοπλιστή, και στον Θέμο Αναστασιάδη. Το υπόλοιπο πακέτο το κράτησε για τον εαυτό του. Έτσι, ο Μαρινάκης, ο βασικός συνεργάτης του και το «Πρώτο Θέμα» ελέγχουν το 100% της διανομής εντύπων στη χώρα. Το απόλυτο μονοπώλιο. Αυτό το split έγινε ακριβώς για να παραπλανήσει τους αρμοδίους. Να πείσει, δηλαδή, ότι με τη μοιρασιά των μετοχών αποφεύγει τη μονοπωλιακή λειτουργία του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος». Όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο μεν Γιάννης Κουρτάκης είναι απολύτως ελεγχόμενος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η δε ιδιοκτησία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ελέγχεται για συνεργασίες ακόμη και συνέργειες με τον εφοπλιστή σε οικονομικό επίπεδο. Αυτά τουλάχιστον διαδίδει η αγορά. 

Όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο της Τετάρτης 20 Μαρτίου (σελίδα 10): «Αυτό σημαίνει, από τη στιγμή που το ”Άργος” είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου μετά την κατάρρευση της ”Ευρώπης”, πως όλες τις κυκλοφορίες, όλων των εφημερίδων, τις ελέγχουν συγκεκριμένοι εκδότες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ), ο Γιάννης Κουρτάκης (”Παραπολιτικά”) και οι Τάσος Καραμήτσος-Θέμος Αναστασιάδης (”Πρώτο Θέμα”)».

Και συνεχίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η στενή σχέση των Μαρινάκη-Κουρτάκη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, δεν χρειάζεται να τη συζητήσουμε, μένει να αποδειχτεί αν ισχύουν και οι πληροφορίες για κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ Καραμήτσου-Αναστασιάδη και Μαρινάκη, ώστε να συμπληρωθεί το καρέ».

Από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να μην εγκρίνει την εξαγορά του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η υπόθεση παραπέμπεται στη β´ φάση πλήρους διερεύνησης, η οποία, βάσει του νόμου, διαρκεί τρεις μήνες.

Η «Alter ego», που απέκτησε το καλοκαίρι τον ΔΟΛ, δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα -ως όφειλε- τη γνωστοποίηση στην Επιτροπή. Το έκανε μόλις τον Νοέμβριο, με καθυστέρηση τριών μηνών.

Με την εξαγορά του ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αύξησε το ποσοστό του στο «Άργος» σε 70%: 30% που είχε από πριν ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο και 40% που απέκτησε μέσω του ποσοστού του ΔΟΛ στο πρακτορείο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά αναλυτικά τις επιπτώσεις που θα έχουν τα παραπάνω στη διανομή του Τύπου.

Οι δικηγόροι της «Alter ego» υποστήριξαν στην Επιτροπή πως δεν τίθεται ζήτημα, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης μοίρασε στα τέλη Δεκεμβρίου το… περισσευούμενο 40% σε τρεις εταιρείες – βασικά σε δύο που πήραν τη μερίδα του λέοντος, στα «Παραπολιτικά» και στο «Πρώτο Θέμα».

Η Επιτροπή δεν πείστηκε προφανώς από τα επιχειρήματα και πέρασε στη β’ φάση της ενδελεχούς διερεύνησης των δεδομένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της διανομής Τύπου απασχολεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον Νοέμβριο η Ε.Α. διαπίστωσε έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορά στο διάστημα 2001-2017 συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού «με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργίας όλης της αγοράς διανομής Τύπου».

Σύμφωνα με την εισήγηση, διαπιστώθηκε ότι το «Άργος» και η «Ευρώπη» (πριν μπει σε διαδικασία πτώχευσης) λειτουργούσαν ως μία εταιρεία, καθώς ακολουθούσαν κοινή εμπορική πολιτική.

Η ηθική τάξη

Νωρίτερα, στις 30 Αυγούστου 2017, οι υπουργοί Οικονομίας & Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησαν από την Ε.Α. να γνωμοδοτήσει αν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εθνική αγορά διανομής Τύπου σε μονοπωλιακές συνθήκες.

Οι δύο υπουργοί ρωτούσαν «εάν ο ανταγωνισμός στην εθνική αγορά διανομής προϊόντων αθηναϊκού και πανελλήνιου Τύπου δύναται να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση που παύσει η λειτουργία της μίας εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορείων) διανομής Τύπου που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην υπερκείμενη αγορά εντύπων/εφημερίδων».

Δεν θέλει πολλή σκέψη: όταν υπάρχει μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα και μάλιστα ανήκει σε ιδιοκτήτες κάποιων εφημερίδων (ιδίως μάλιστα όταν αυτοί είναι μεταξύ τους «φίλοι» και συνεργάτες), εγείρεται τεράστιο ζήτημα και όχι μόνο ηθικής τάξεως.

Διαψεύδουν τα «Παραπολιτικά»

Αναφορικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα η «Alter ego» ενημερώνει για τα εξής:

«Κατά τη συζήτηση για τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση ελέγχου από την εταιρεία μας επί περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας “ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (ΔΟΛ) ΑΕ”, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται στον νόμο, αποφάσισε να προχωρήσει στη φάση πλήρους διερεύνησής της και δεν προέβη σε καμία απορριπτική απόφαση».