Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΙΝΤΙΑ ΚΑΙ …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΙ  ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ (ΑΝΤΡΕ ΓΚΟΡΤΖ) .

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ “ΕΚΤΑΚΤΩΝ” ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 Η “ΛΥΣΗ ΤΟΦΛΕΡ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ.

Συμπολεμιστές εργαζόμενοι, όπου κι αν βρίσκεστε, επειδή όλοι όσοι επικοινωνείτε μαζί μου συμφωνείτε ότι Ζούμε το ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, κι επίσης ότι είμαστε βαριά θυμωμένοι από την κακοποίηση που έχουμε υποστεί “βάζοντας πλάτη” για να στηθούν επιχειρήσεις που, πριν μας προδώσουν, μας αγανάχτησαν… Επειδή συμφωνούμε όλοι ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να εισπράττει τιβιπερσόνα 100.000 Ευρώ μηνιαίως, την στιγμή που εκατόμβες εργαζομένων βρίσκονται στο δρόμο… Επειδή συμφωνούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει “εκπτώσεις” στην επαγγελματική μας αξιοπρέπεια  και αισθητική”… Κι ακόμη, επειδή έχουμε “ακρωτηριάσει” τις ζωές μας, αρκετοί από εμάς πιστεύοντας  ότι το σκληρό ναρκωτικό που λέγεται τηλεόραση (πίσω ή μπροστά από τις κάμερες) ΔΕΝ  μας έχει τοξινώσει  μέχρι το μεδούλι… 

ΣΗΜΕΡΑ Θα  επιχειρήσω να σας κάνω… συνένοχους σε σκέψεις μου!

(Οδηγός μου ο Αντρέ Γκορτζ. Γεννήθηκε στην Βιέννη το 1924, επηρεάστηκε από την σκέψη του Ζαν Πωλ Σαρτρ, διευθυντής του temps Modernes…  Το βιβλίο του “Αντίο προλεταριάτο”, που κυκλοφόρησε το 1980, έκανε θυριώδεις πωλήσεις παγκόσμια)

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Δείτε την προφητική του διαπίστωση: Η μικρο – ηλεκτρονική επανάσταση μας οδηγεί σε μια πραγματικότητα. Να αναδυθεί “ο ελεύθερος χρόνος” ως μέτρο του “πραγματικού πλούτου”. Εμείς όμως εξακολουθούμε να αναμένουμε από το μέλλον να μας δώσει πίσω το παρελθόν, περιμένουμε ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ και η αυτοματοποίηση να προσφέρει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ. Η αριστερά βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου από έλλειψη φαντασίας!

Διαπίστωση 2η: Οι περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι μεγάλης ελευθερίας… Επειδή η παλιά τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί και καμιά διαφορετική δεν είναι έτοιμη να γεννηθεί… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ.

(Αλήθεια, σας προτείνω να βρείτε χρόνο και να διαβάσετε, λίγο έστω, από Γκορτζ…) 

Η ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΙΝΤΙΑ

Τις τελευταίες μέρες , τα “κοψίματα” βαρδιών και υπερωριών στα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών εξαναγκάζει τους επιτελικούς σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της επικαιρότητας.

Ένας είναι Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (νοοτροπία σχεδόν άγνωστη μέχρι σήμερα)

Πολλοί ρωτάτε, όμως: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ;

Αν ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ στην λήξη της βάρδιας των συνεργείων, τι θα γίνει ;

Είναι πολύ απλό. Μην αγχώνεστε συνάδελφοι. Κατ’ αρχήν, οι τρομοκράτες οφείλουν να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα στην πιάτσα, αν βέβαια επιθυμούν να… “επικοινωνηθεί” το θέμα τους. Σημαντικές επιθέσεις και δηλώσεις κοντά στην λήξη της βάρδιας δεν θα εκδηλώνονται. Η επικαιρότητα θα ακολουθήσει την… λιτότητα! Αν θέλουν να λειτουργήσουν… εκτός οργανογράμματος, κακό του κεφαλιού τους! Απλά, το κοινό δεν θα πληροφορηθεί ποτέ την δράση τους. 

Θυμάμαι, κάποτε, όταν έπρεπε να βγούνε οι καλοκαιρινές άδειες, ο τρόμος του αρχισυντάκτη ήταν “να μην γίνουν δύο χτυπήματα μαζί”, εφόσον εκείνη την περίοδο  δούλευε το μισό δυναμικό του σταθμού. Δηλαδή, αν στις 25 Ιουλίου “έπεφτε” δολοφονία, έκρηξη και πυρκαγιά… ψάχναμε την επόμενη να βρούμε τον κατσικοπόδαρο!

Τώρα… “σιγά μην κάτσουμε να σκάσουμε. ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΡΗΓΝΥΣΤΕ εκτός ωραρίου, γιατί τα κανάλια δεν πληρώνουν υπερωρίες και νυχτερινά! Όσο νωρίτερα το καταλάβετε αυτό, εσείς οι ενδιαφερόμενοι, τόσο πιο καλά θα συνεργαστούμε!!!          

Το σύστημα ΚΛΑΤΑΡΕ! Το σύστημα χρεοκόπησε! Παράλογο; Καθόλου. Αντιθέτως, μάλιστα, αναμενόμενο. Κάποια στιγμή, στα Μέσα, πετάχτηκαν λεφτά με το τσουβάλι. Σε ανθρώπους που φάνηκαν να ξέρουν το Μέσο, ενώ το μόνο μέσο που ήξεραν να δουλεύουν ήταν… το κουτάλι της σούπας! Κάποια στιγμή, στα Μέσα,  ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ παραγωγές και  υπερεκτιμήθηκαν άνθρωποι. Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι που ελάμβαναν αποφάσεις ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ την φαντασία. Κάποια στιγμή, παρακολουθήσαμε σε απευθείας συνδέσεις την εκτέλεση της αισθητικής, αφού προηγήθηκε η δημόσια διαπόμπευσή της. Κάποια στιγμή, στα Μέσα, οι επαγγελματίες σιάχτηκαν και κρύφτηκαν στα συρτάρια του γραφείου τους. Κάποια στιγμή, τα αξιόλογα και εργατικά παιδιά… μεγάλωσαν και κουράστηκαν να “βάζουν πλάτη”. Κάποια στιγμή, τα “καλά άλογα κούρσας” πετάξανε τις φανέλες, γιατί προδόθηκαν. Και άφησαν την αρένα στα λαμόγια και τους μέτριους…

(Τι να σου κάνει ο οπαρατέρ ο μερακλής, όταν δουλεύει με… υπερφιλόδοξο ρεπόρτερ, που “σηκώνει” το δάχτυλο στον τεχνικό, θεωρώντας ότι, με ένα χρόνο τηλεοπτικής εμπειρίας σε ρεπορτάζ για τα πάρτι του Χάρη Σιανίδη, μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο Μπότση; Τι να σου κάνει ο ρεπόρτερ καριέρας, όταν βλέπει το “παπαγαλάκι δελτίου τύπου” στο διπλανό γραφείο να κυκλοφορεί με το τελευταίο μοντέλο της Μερσεντές; Τι να σου κάνει ο καλός γραφιάς, όταν ακούει από παρουσιαστές και παρουσιάστριες “ελληνικά”, που με τον τρόπο που αρθρώνονται είναι πιο φονικός από τις ρουκέτες της Χαμάς; Τι να σου κάνει ο μοντέρ, όταν πρέπει να διορθώσει τα ελληνικά στο κείμενο του δημοσιογράφου; Τι να σου κάνει ο καλός δημοσιογράφος, όταν ο μοντέρ δεν ξέρει πώς να κολλάει “κιου”;)

Η παρτούζα είχε ξεκινήσει χρόοοοονια τώρα. Την παρτούζα την βλέπαμε, την ξέραμε και την αποσιωπούσαμε. Από φόβο; Από ανασφάλεια; Από αδυναμία; Από… Δεν έχει σημασία πια. Πάντως την γνωρίζαμε και όλοι μας την διαιωνίζαμε γιατί απλά… μας βόλευε!

Ειλικρινά δεν έχω τίποτα το προσωπικό με την Ζαρίφη και τον Μουτσινά. Αλλά όταν όλα τα μέσα πέρυσι, δύο μήνες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, και από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ασχολούνται με την “πάρτη” τους… Ε, τότε καταλαβαίνω γιατί φτάσαμε στον πάτο!

Όταν είδα την Έφη Θώδη φιλοξενούμενη από την Άννα Δρούζα να δηλώνει ότι την άρπαξε το θεϊκό άρμα την μετέφερε στον Θεό, από τον οποίο μάλιστα έλαβε το χάρισμα για την θεραπεία του Καρκίνου, δεν θύμωσα μαζί της. Θύμωσα με την Άννα… Όταν είδα την Έφη Θώδη καλεσμένη στον Θέμο Αναστασιάδη, να ισχυρίζεται ότι θα κυβερνήσει την Ελλάδα, σκέφτηκα ότι, επειδή ακριβώς ξέρει από πανηγύρια, ίσως ήταν πιο αποτελεσματική από τον ηγεμόνα… Όταν είδα την Πόπη Μαλιωτάκη να δηλώνει ότι θα πάει στο μνημόσυνο του Μπάμπη για να συνδυάσει και ένα “‘εξτρα” στην Βόρεια Ελλάδα, σκέφτηκα πόσο δίκιο είχε η μαμά μου με το να καταργήσει την τηλεόραση, από την εποχή που η ΕΡΤ σταμάτησε να προβάλει τους “Εμπόρους των Εθνών”… Α, ξέχασα, έβλεπε και την εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη “Ομηλείτε Ελληνικά”…

Η ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΚΑΙ Ο ΛΙΑΝΟΣ .

Μέσα στην αναμπουμπούλα και τον κουρνιαχτό, παρατηρώ τις δηλώσεις των δύο παιδιών που ανέλαβαν τον “πρωινό καφέ” και χάρηκα. Είδα να είναι σεμνοί, φαίνονταν αγχωμένοι (φυσιολογικό αυτό), μιλούσαν ως νορμάλ άνθρωποι και όχι ως “ρόλοι”, έδειχναν όλο τον σεβασμό τους προς το κανάλι που τους τίμησε, έστω κι αν θεωρήθηκαν… “λύση ανάγκης”. Σκέφτηκα, τότε, το αυτονόητο: Μπράβο, που δύο νέοι άνθρωποι παρουσιάζονται μετρημένοι δημοσίως. Κάποτε συμβαίνει, ξέρετε, η  “υπηρεσιακή λύση” να είναι και η πλέον μακροχρόνια κατάσταση… Τουλάχιστον, τα πρώτα δείγματα από τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι πολύ καλά.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΑΤΙΑΝΑ

Ναι, είναι θέμα. Κατ’ αρχήν, την Τατιάνα την θεωρώ ισχυρό χαρτί (και όχι μόνο για τον ΑΝΤΕΝΑ). Το Συμβόλαιο της γυναίκας λήγει το καλοκαίρι και η εκπομπή της αυτή την στιγμή έχει δεχθεί πλήγμα, ως παράπλευρη απώλεια της απόφασης για περικοπές των δελτίων. Επίσης, η Στεφανίδου είναι (αυτή την στιγμή) το πρώτο σε δυναμική γυναικείο πρόσωπο του καναλιού.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, λοιπόν, αυτήν την χρονική στιγμή: Θα παρουσιάσει η Τατιάνα εφέτος τα καλλιστεία; Ή μάλλον, για να το διατυπώσω καλλίτερα: Θα γίνουν καλλιστεία εφέτος στον Αντέννα;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΤΣΟ

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η φημολογία για μεταγραφή του στον Αντέννα, εγώ δεν έχω καμία πληροφορία, ούτε από το περιβάλλον του δημοσιογράφου, ούτε από το κανάλι στο Μαρούσι, ότι έχει προκύψει θέμα “Κύρτσου”.

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΤΟΦΛΕΡ ΟΝΟΜΑΖΕΙ  “ΑΠΟΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ”

Τα μέσα επικοινωνίας, όπως και η διαφήμιση, υπήρξαν μαζί με το σχολείο και το “θέαμα του δρόμου” οι κύριοι παράγοντες της μαζικοποίησης, δηλαδή της τυποποίησης, της ομοιομορφοποίησης των επιθυμιών, των αξιών και των συμπεριφορών. Προσφέροντας στην βιομηχανία τους καταναλωτές που χρειαζόταν για τα εμπορεύματα της, τα μαζικά μέσα επικοινωνίας είχαν πάντα σαν κανόνα ΝΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ -και γι’ αυτόν  τον λόγο να αποφεύγουν τα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να το διαιρέσουν, να το ταράξουν ή να το σοκάρουν. Έτσι δημιούργησαν και διέδωσαν την εικόνα ενός “μαζικού ατόμου”, η άποψη του οποίου ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως ήταν η άποψη όλου του κόσμου. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΚΑΝΕΝΑΣ: Οι απόψεις και οι επιθυμίες του αντιστοιχούσαν σε έναν στατιστικό μέσο όρο, από τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών ατόμων διέφερε και διαφέρει…

ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕΙΘΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΟΧΟΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ (γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με τον Τόφλερ, τα μέσα βρίσκονται σε μια ιλιγγιώδη διαδικασία αλλαγής… με δεδομένο ότι η εξαφάνιση της συναίνεσης προκαλεί την παρακμή των μέσων).

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΥΣΗΣ ;

ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ – ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ – ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (Βασίλι Λεόντιεφ, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, “Η κατανομή της εργασίας και του εισοδήματος).

Σημείωση: 1. Σε όλους εσάς, τους αναγνώστες του μπικουτί, που με ρωτάτε να πάρω θέση για τα χρήματα που λαμβάνει η Ελένη Μενεγάκη, θα σας πως ότι σε ένα σύστημα ελεύθερης οικονομίας  ο καθένας μπορεί να κοστολογήσει τον εαυτό του όσο πιστεύει ότι αξίζει. Το θέμα είναι αν θα βρεθεί κάποιος να τα δώσει και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, το πρόβλημα της κρίσης στα μέσα δεν θέλω να το εξατομικεύσω, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι “για να τα παίρνει η Μενεγάκη, ασφαλώς τα επιστρέφει, μέσω της διαφήμισης”…

Σημείωση 2 . Αφεντικό, σήμερα σου την βγήκα λίγο από αριστερά, αλλά έχεις καταλάβει ότι έχω… μπουχτίσει και θυμώσει ταυτόχρονα!

ΦΙΛΙΑ!              

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

Επειδή την πρώτη χρονιά που έβγαινε στον αέρα από τον ΑΛΦΑ το Κους – Κους, εγώ συνεργαζόμουν με την Τάτη και, τότε, της είχα προτείνει να “αλλάξει” το γρηγορότερο ύφος εκπομπής… Επειδή, τότε, η Τατιάνα μου είχε αποκαλύψει ότι ήδη βρισκόταν σε διαδικασία αλλαγής, και  επειδή την θεωρώ εξαιρετικά διορατική και ευφυή…

Εκτιμώ ότι: Θα περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του καναλιού στο άμεσο μέλλον. Θα συνυπολογίσει τις λεπτές ισσοροπίες που υπάρχουν, με δεδομένο ότι ο σύζυγός της είναι ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων αλλά και επιτελικό στέλεχος του καναλιού και θα εκτιμήσει αν το επόμενο βήμα της, το οποίο κατά την γνώμη μου έχει οραματισθεί, θα μπορέσει να παραχθεί από την συγκεκριμένη τηλεοπτική συχνότητα ή όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης