Ανταπόκριση: Νίκος Ρούσσης

Τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ν’ αποκτήσουν τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και για να ποδηγετήσουν τις ελεύθερες φωνές δημοσιογράφων στο Διαδίκτυο, κατήγγειλε, με Ψήφισμα της, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας, χθες το βράδυ, την έκθεση του Αυστριακού Σοσιαλιστή βουλευτή Stefan Schennach!

Χρησιμοποιούνται φυσικές απειλές κατά των ιδίων και των οικογενειών τους, εκφοβισμοί και άσκηση ψυχολογικών πιέσεων
 
Για την ποδηγέτηση και τη «συμμόρφωση» ανεξάρτητων δημοσιογράφων, χρησιμοποιούνται φυσικές απειλές κατά των ιδίων και των οικογενειών τους, εκφοβισμοί και άσκηση ψυχολογικών πιέσεων, με στόχο την επιβολή «αυτολογοκρισίας» και ποινικές διώξεις που, ενίοτε, τους οδηγούν στη φυλακή, όπως αποκαλύπτει το Ψήφισμα που εγκρίθηκε με 39 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 6 αποχές.

Παρόλο που στο εν λόγω Ψήφισμα περιλαμβάνονται διαπιστώσεις που «φωτογραφίζουν» πολλά από τα τεκταινόμενα στο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, άπαντες οι έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έληξαν σήμερα, «σνομπάρισαν» την όλη διαδικασία και δεν παρευρέθηκαν στη ψηφοφορία. 

H λίστα των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση και… ψήφισαν!


Στο Ψήφισμα, ωστόσο, διαπιστώνεται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ότι «το νέο ψηφιακό περιβάλλον προκάλεσε βαθιές αλλαγές στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν τα μέσα ενημέρωσης πιο ευάλωτα στην πολιτική επιρροή ανά την Ευρώπη».

Οι βουλευτές ζήτησαν μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά και στο πόθεν έσχες των ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μία σειρά από εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι:

1. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δημοκρατικό εάν δεν διασφαλίζει αποτελεσματικά τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

2. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία όταν οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους εκτίθενται σε σωματικές απειλές ή υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση ή όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που τους απασχολούν, διατρέχουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός λειτουργίας.

3. Ακόμη και μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ασκούνται ψυχολογική βία, εκφοβισμοί και παρενοχλήσεις για την εξάλειψη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αναγκαστική «συμμόρφωση» των δημοσιογράφων ή την ανάληψη ελέγχου επί των μέσων μαζικής ενημέρωσης και για την υποταγή τους σε κεκτημένα συμφέροντα.

4. Οι εθνικές αρχές πρέπει όχι μόνο να εγγυώνται την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αλλά και να αποτρέπουν και να καταδικάζουν τις άνευ όρων καταχρηστικές παραβιάσεις, ενώ πρέπει επίσης να αναγνωρίζουν και να αντιτίθενται στην απειλή ότι οι πιο ύπουλες μέθοδοι απειλούν την ανεξαρτησία και τη γνήσια πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Το Ψήφισμα τονίζει πως εξαιτίας αυτών των αλλαγών είναι ορατός ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας και της εξουδετέρωσης των Μέσων Ενημέρωσης

Στο Ψήφισμα διαπιστώνεται, ακόμη, ότι το ψηφιακό περιβάλλον οδήγησε σε βάθος αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα πολλών φορέων ενημέρωσης. 

…και ως «φωτογραφία» για τα συμβαίνοντα εν Ελλάδι, το Ψήφισμα τονίζει πως εξαιτίας αυτών των αλλαγών είναι ορατός ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας και της εξουδετέρωσης των Μέσων Ενημέρωσης.

Πιο ευάλωτα στις πολιτικές επιρροές είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που η λειτουργία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τη δημόσια χρηματοδότηση ή τις κρατικές επιχορηγήσεις, καταλήγει το Ψήφισμα .