Μόλις… μία ώρα διήρκεσε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, εξηγεί τους λόγους της διακοπής:
Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.
Xρονοβόρα διαδικασία
Το ανώτατο δικαστήριο καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου, κατά την εκδίκαση των σχετικών προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών που βάλλουν κατά του νόμου.
Άλλο πακέτο ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου, ενώ και νέα αιτήματα έχουν τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριοΕιδικότερα, έπειτα από συνεδριάσεις που αναμένεται να συνεχιστούν επί μακρόν, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.
Η κυβέρνηση, πάντως, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να απονομιμοποιήσει τον διαγωνισμό, ο οποίος κατά κυβερνητικά στελέχη έχει πολλές δικλίδες ασφαλείας και πολλά στάδια ελέγχου.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star, της Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (σ.σ.: η οποία είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).
Άλλο πακέτο ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου, ενώ και νέα αιτήματα έχουν τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο, σηματοδοτώντας μακρά πορεία δικαστικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Οι προσφυγές
Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANT1, ΣΚΑΪ, STAR, E και ALPHA τάσσονται:
• κατά της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Nίκου Παππά με την οποία μεταβίβασε τις αρμοδιότητες του διαγωνισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
• κατά της απόφασης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία καθορίστηκε η τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ για έκαστη άδεια και
• κατά της χορήγησης τεσσάρων αδειών, θεωρώντας πως ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αυθαίρετος.
Η επερχόμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί.
Διαβάστε επίσης: