«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή ο εκδότης και επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας, σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης πέθανε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης (11/4) σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, μετά από ατύχημα που είχε. Υπεβλήθη σε επέμβαση και νοσηλευόταν μέχρι χθες στην ΜΕΘ.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπόμπολας

Γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση.

Ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Αργότερα σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναζήτησε δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων χωρίς αποτέλεσμα, καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής. Έτσι αναγκαστικά στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή.

Ενταγμένος στην αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα ως σπουδαστής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Γιώργος Μπόμπολας μαζί με μια στενή παρέα συμφοιτητών του συμμετείχαν στους μηχανισμούς τη νεολαίας που αντιτάχθηκε στους φασιστικούς πύρινες των δυνάμεων κατοχής. Δύσκολα χρόνια και ακόμη πιο δύσκολοι καιροί.

Σύμφωνα με κάποιες διηγήσεις κάποια στιγμή διέφυγε από την Αθήνα με έναν συμφοιτητή του για να καταλήξουν κάπου στα ορεινά της Θεσσαλίας. Τελικά, πέρασαν και τα χρόνια της κατοχής και εκείνα του εμφυλίου για να φτάσουμε στην δεκαετία του 50′ και του 60′. Άρχισε από απλός πολιτικός μηχανικός για να συνεχίσει ως εργολήπτης μεσαίων και στην συνέχεια μεγάλων έργων.

Κατάφερε να αποκτήσει φήμη και κύρος στην αναδυόμενη τότε αγορά της οικοδομής για να φτάσει να κτίσει μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του τόπου. Δεν του έφτανε αυτό ωστόσο. Αποφάσισε να εισέλθει στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας τότε την εφημερίδα Έθνος με το σύνθημα που αναρτήθηκε σε όλη την χώρα εν είδη αφίσας «Πάρτε το Έθνος στα χέρια σας».

Ιδρυτικό εκδοτικό στέλεχος του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της χώρας μαζί με τους έτερους μεγαλοεκδότες, ο Γιώργος Μπόμπολας πρωτοστάτησε στην διαμόρφωση του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού επί πολλές δεκαετίες.

Τη δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (Κα-Γκε-Μπε), αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη (Paul Anastasi) ανταποκριτή στην Ελλάδα της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και έπειτα και από το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist.

Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου), ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.

Δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές, την ενέργεια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), με όχημα 2 εταιρείες:

  • την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999.
  • την Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από την εξαγορά του σταθμού εξολοκλήρου από την Alter Ego Mass Media Α.Ε.), οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων.