Δεκαπενθήμερη παράταση της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Κρέτσος μίλησε για προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του άναρχου μιντιακού τοπίου της χώρας, ρύθμιση που θα εφαρμοστεί βάσει των συνταγματικών επιταγών -που αναφέρουν ρητά ότι θα πρέπει να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους-, βάσει μιας γενικότερης ισονομίας αλλά και βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος περί πολυφωνίας και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.
Ερωτηθείς αν μέχρι τώρα τα κανάλια δεν πλήρωναν τίποτα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης δήλωσε ότι θα πρέπει να δούμε το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος όσον αφορά το ποια δάνεια εξυπηρετούνται και ποια όχι, συμπληρώνοντας ότι είναι γνωστό ότι πολλά κανάλια είναι υπερχρεωμένα και παρ’ όλα αυτά είχαν άνεση να παίρνουν διάφορα δάνεια τη στιγμή που πάρα πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να έχουν μια τραπεζική διευκόλυνση.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον νόμο και αυτό που λέει το Σύνταγμα σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρήσεις που επί 25 χρόνια έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια αποκτούν τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνοι για την ψηφιακή μετάβαση και να γίνονται και ψηφιακοί πάροχοι, κάτι που προηγούμενοι νόμοι το απαγορεύουν. «Είναι σκάνδαλο» τόνισε, «να έχουμε ταύτιση του ψηφιακού παρόχου και του παρόχου περιεχομένου».
Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια ριζοσπαστική τομή στον χώρο του μιντιακού και επικοινωνιακού συστήματος στην Ελλάδα. Θα υπάρχει, είπε, διαδικασία αδειοδότησης με τη μορφή της δημοπρασίας, τονίζοντας ότι μπαίνουν κανόνες ως προς το ποιος μπορεί να είναι καναλάρχης σε αυτή τη χώρα από μηδενική βάση.
Σε ερώτηση αν θα μπορούν να μπουν και νέα κανάλια από το εξωτερικό, ο γενικός γραμματέας απάντησε καταφατικά με την προϋπόθεση να μπορούν να δώσουν και αυτοί στοιχεία του πόθεν έσχες τους και γενικότερα αν είναι σωστοί με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα παρεμβαίνει κανείς στο περιεχόμενο εκπομπής τους καθώς υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για αυτό, το ΕΣΡ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ΕΣΡ ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του ΕΣΡ με άρτιο τρόπο και συμπλήρωσε ότι, με βάση το αίτημα της Αρχής, η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ πηγαίνει 15 μέρες μετά την αρχική λήξη της (24 Αυγούστου) «καθώς επιθυμία όλων είναι αυτό το νομοθέτημα για τα ΜΜΕ να γίνει όσο πιο λειτουργικό και σύγχρονο».
Ο γενικός γραμματέας έθεσε θέμα νομιμότητας των υπαρχόντων μελών του ΕΣΡ, θέμα το οποίο χαρακτήρισε και πολιτικό. Έκανε λόγο για διχογνωμία πάνω στο ζήτημα κάνοντας αναφορά και στην απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που λέει ότι μπορούν να ανανεωθούν οι θητείες των τριών μελών του ΕΣΡ -αντί των τεσσάρων που ισχύει σήμερα- και να υπάρξει προκήρυξη μόνο για τα άλλα τρία μέλη της Αρχής. Ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η εκλογή μελών του ΕΣΡ πρέπει να γίνεται με πρωτοβουλία της διάσκεψης των προέδρων τονίζοντας ότι το θέμα έγκειται στον Πρόεδρο ή την Πρόεδρο της Βουλής.
Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των καναλαρχών που έκαναν λόγο για ρυθμισμένο τοπίο στην αγορά βασιζόμενοι στη λειτουργία της DIGEA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδικητική διάθεση αλλά θα πρέπει να τεθεί θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ για να μην πέφτει ο πέλεκυς στην πλευρά των εργαζομένων με ομαδικές απολύσεις – και τελικά «πρέπει να σπάσει αυτό το απόστημα της διαπλοκής».
Επίσης, συμπλήρωσε ότι δεν αναμένει αντιδράσεις από τα κόμματα κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς όλοι θέλουν ένα ρυθμισμένο τοπίο στα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο άναρχο τοπίο στη διαδικτυακή ενημέρωση, το οποίο θα πρέπει να τελειώσει, όπως είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Κρέτσος προέβλεψε ότι η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές.