Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Τηλεόρασης, μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για προσωρινό λουκέτο στην ΕΡΤ.

Η Πράξη δημοσιεύτηκε την ώρα που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να κλείσει – έστω και προσωρινά – η Δημόσια Τηλεόραση. 

Για το θέμα υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι του μετέφεραν τη διαφωνία τους.

Όλα τα σενάρια οδηγούν σε λουκέτο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το σενάριο που κυριαρχούσε μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα ήταν να καταληφθεί το Ραδιομέγαρο από δυνάμεις της αστυνομίας έτσι ώστε να κλείσει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να ανοίξει εκ νέου την 1η Σεπτεμβρίου με διαφορετική δομή.

Το σενάριο απορρίφθηκε όταν διαπιστώθηκε το πολιτικό κόστος από τη μία και ο μεγάλος κίνδυνος να υπάρξει σωρεία δικαστικών προσφυγών από την άλλη. Από το πρωί της Τρίτης και μέχρι τις 14.00 το Μαξίμου είχε καταλήξει στο δεύτερο σενάριο που προβλέπει την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για το κλείσιμο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με προοπτική επαναλειτουργίας με άλλη εταιρεία και με δομή που θα απαρτίζεται από 750 μόνο εργαζόμενους. Φαίνεται πως αυτό είναι το τελικό σενάριο που οδηγεί στη δραστική μείωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ οι οποίοι σήμερα είναι 2.500 σε όλες τις βαθμίδες, τις διοικήσεις, κεντρικές-περιφερειακές, της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεσάνυχτα αναμένεται να πέσει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Εν αναμονή δηλώσεων Κεδίκογλου

Στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί σε ανακοινώσεις που θα υιοθετούν το σενάριο διακοπής λειτουργίας της ΕΡΤ, με παράλληλη απόλυση του συνολικού προσωπικού της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κεδίκογλου θα κάνει δηλώσεις στις 17.00.

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι

Σε περιφρούρηση του κτηρίου της ΕΡΤ έχουν προχωρήσει από το μεσημέρι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει – μεταξύ άλλων – το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Στις 18.00, οι εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι και τεχνικοί- έχουν προγραμματίσει νέα συνέλευση, για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ οι δημοσιογράφοι δήλωσαν πως θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο όλο το 24ωρο, προκειμένου να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης.


Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου


Αντιδράσεις κομμάτων

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με τον χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει τον ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.

2. Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό.

3. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν.