Την προσωρινή διαγραφή του Γιώργου Λιάγκα αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΣΗΕΑ έρχεται για το χυδαίο ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην εκπομπή “Το Πρωινό” του ΑΝΤ1, λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ ακολούθησε η ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο τον παρουσιαστή, ο οποίος όμως δεν απολογήθηκε, παρά μόνο μία ημέρα αργότερα.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, εκτός από το ότι προβλήθηκαν πλάνα από drone πάνω από το σπίτι του ποδοσφαιριστή, τονίζοντας μάλιστα το μπουκάλι με αλκοόλ που βρέθηκε δίπλα από την πισίνα, κρίθηκε σωστό και ηθικό από τους δημοσιογράφους της εκπομπής να καλύψουν στοιχεία για την οικία του, όπως τετραγωνικά μέτρα, έτος κατασκευής, ακόμη και το ενοίκιο που πλήρωνε ο Μπάλντοκ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ενώ μετά από την εξέταση μαρτυριών και την απολογία του Γιώργου Λιάγκα, αποφασίστηκε η διαγραφή του για έναν χρόνο λόγω παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας.

Τι χάνει ο Γιώργος Λιάγκας με τη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ

Η διαγραφή του Γιώργου Λιάγκα από την ΕΣΗΕΑ δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην εργασία του, καθώς μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε.

Αφότου ένα μέλος διαγράφεται «με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου», ο Γενικός Γραμματεύς προχωρά στη διαγραφή του από το μητρώο της Ενώσεως και ειδοποιεί για τη διαγραφή τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ).

Άρα, το μέλος που διεγράφη μπορεί να βρεθεί εκτός ασφαλιστικής κάλυψης -αυτό συμβαίνει όταν παίρνει τη σχετική απόφαση και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Eπίσης, μπορεί να επανεγγραφεί με το πέρας της ποινής -εφόσον συμφωνεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.