Ξεκινά σήμερα στην αίθουσα του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα η 4ήμερη έκθεση «Τύπος και Λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης», με την ευκαιρία της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, όταν ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης υπέστειλε τη σβάστικα από τον Ιερό Βράχο.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (από 10.30 έως 20.00), διοργανώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και αποτελεί το αρχειακό υλικό από τη συλλογή Γεωργίου Δολιανίτη.
430 τίτλοι εφημερίδων – 470 λογοτεχνικά βιβλία
Το αρχειακό υλικό – που περιλαμβάνει 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής- είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ σχολάρχη Γ. Δολιανίτη, προκειμένου να διασωθούν τα πρωτότυπα των εντύπων που συνθέτουν το εύρος των αγωνιστικών αλλά και των πολιτιστικών και ιδεολογικών αναζητήσεων μέσα στη φωτιά της κατοχής και της αντιστασιακής προσπάθειας του ελληνικού λαού (1941-44). Στα αντιστασιακά έντυπα, ο λαός, που διψούσε για αυθεντική ενημέρωση, έβρισκε τα νέα του αγώνα χωρίς τα φίλτρα της κατοχικής λογοκρισίας.
Πρόκειται ακόμη για άφθονο, αλλά λησμονημένο εν πολλοίς, υλικό τεκμηρίωσης για τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστη ο ελληνικός λαός εξαιτίας του πολέμου και της κατοχής. Ακόμα υπάρχει υλικό από το έπος 40-41, αλλά και τεκμήρια από τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις καταστροφές, όπως η Έκθεση Καραδήμα «Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωρία», κρατική έκδοση του 1946. Επίσης, το αναντικατάστατο, κλασικό έργο του Δοξιάδη που με παραστατικό τρόπο συγκέντρωσε τις συνέπειες του πολέμου σε ένα λεύκωμα που μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά και στα ρωσικά.
H έκθεση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» και παράλληλα στο πλαίσιο προβολής που αυτές λαμβάνουν μέσα από τα ΜΜΕ και στους συρμούς του μετρό που φέρουν οθόνες εντός των βαγονιών. Το σχετικό βίντεο με ειδική αναφορά στην εκδήλωση είναι παραγωγή της ΕΡΤ, ενώ η παραχώρηση της αίθουσας και των διαφημιστικών μέσων της είναι χορηγία της «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ Α.Ε ). Το πρωτότυπο υλικό ανήκει πλέον στο Ίδρυμα Λασκαρίδη και μπορεί να αναζητηθεί εκεί ως Βιβλιοθήκη Δολιανίτη.
Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει επίσης προγραμματιστεί μία εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, (στις 11.00), που θα τιμήσει τον αγωνιστικό και πνευματικό οργασμό της Κατοχής έτσι όπως εκφράστηκε με τα εκατοντάδες έντυπα και λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην περίοδο 1941-1944.
Η εκδήλωση, με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει προταθεί στα σχολεία της Αττικής για επίσκεψη των μαθητών.