Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πιθανότατα κατά τη σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, σηματοδοτώντας εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Όλα δείχνουν πως οι ανώτατοι δικαστές, ύστερα από έναν μαραθώνιο διασκέψεων, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κρίσιμη απόφασή τους, η οποία θα καθορίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα «θερμό» περιβάλλον πολιτικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται αφενός να αποφορτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, αφετέρου να προσφέρει τις συνταγματικές εγγυήσεις σε μία διαδικασία που δέχτηκε μπαράζ αμφισβητήσεων.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πιθανότατα κατά τη σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, σηματοδοτώντας εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειώνΣε αυτό το… τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι κινούνται οι 25 σύμβουλοι του ΣτΕ που μετέχουν στη διάσκεψη, λίγο πριν καταλήξουν στην απόφασή τους, διά ψηφοφορίας στα δύο θεμελιώδη ζητήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαστικές πηγές τονίζουν με νόημα πως δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει άμεσα να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.
Τα σενάρια είναι πολλά για την έκβαση της δικαστικής μάχης που έχει φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, κάποια εκ των οποίων είναι μεταξύ τους αντικρουόμενα. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των πέντε -μέχρι στιγμής- διασκέψεων, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα πρέπει από τη μία πλευρά να σταθμίσει το δημόσιο συμφέρον και την ανάγκη διαμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου με όρους νομιμότητας, μακριά από κάθε μορφής πιέσεις, και από την άλλη να αποφασίσει εάν ο νόμος Παππά και οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες είναι εναρμονισμένες με τις διατάξεις του Συντάγματος και το κοινοτικό δίκαιο.
Τα «αγκάθια», ωστόσο, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι πολλά, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους μετέχοντες στη διάσκεψη. Τα κυριότερα συνδέονται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι δικαστές μάλλον δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν για τον αριθμό 4.
Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ωστόσο, εάν διαμορφώσουν οι σύμβουλοι Επικρατείας αυτήν την κρίση, να επιδιώξουν να καταγραφούν οι σκέψεις τους για την «πολιτική διαχείριση» της υπόθεσης, με αναφορές που θα οδηγούν σε «αποκλιμάκωση» της έντασης, αναφέροντας δηλαδή ότι η αντισυνταγματικότητα προέκυψε λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το δικαστήριο να δίνει μία προθεσμία τριών ή έξι μηνών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να περάσει μέσα από αυτό χορήγηση των αδειών.
Στην περίπτωση, πάντως, που οι δικαστές ταχθούν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, εκτιμάται ότι θα αξιολογήσουν τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, κρίνοντας συνεπώς ότι ήταν μονόδρομος να περάσουν οι αρμοδιότητές του στον υπουργό. Τότε, οι δικαστές θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία και για το σκέλος του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όπου εάν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγματική, και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις…
Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως διαρκούσης της διάσκεψης τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και η έκβασή της είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή αβέβαιη…
Διαβάστε επίσης: