Ενώ οι τιμές των τροφίμων ακολούθησαν πτωτική τροχιά ο δείκτης τιμών των τροφίμων άγγιξε νέο υψηλό 228 μονάδων το 2011.

Κατά 2,4% μειώθηκε ο δείκτης των τιμών των τροφίμων του FAO (Food Price Index) τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω της ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων όπως τα δημητριακά, η ζάχαρη και τα έλαια εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής του 2011 και της μειωμένης ζήτησης σε συνδυασμό με το ενισχυμένο δολάριο. Τα περισσότερα εμπορεύματα επηρεάστηκαν.

Όπως επισημαίνει ο FAO σε πρόσφατη έκθεσή του (12 Ιανουαρίου), ενώ οι τιμές των τροφίμων ακολούθησαν σταθερά πτωτική πορεία κατά το δεύτερο μισό του 2011, ο μέσος όρος του δείκτη τιμών άγγιξε νέο υψηλό 228 μονάδων το 2011, που είναι ο υψηλότερος μέσος όρος από την ώρα που ο FAO άρχισε να καταγράφει τις διεθνείς τιμές των τροφίμων το 1990. Το προηγούμενό υψηλό είχε καταγραφεί το 2008 (200 μονάδες).

Πηγή:agronews
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης