Είναι όντως τα βιολογικά τρόφιμα πιο νόστιμα και πιο φρέσκα από τα συμβατικά; Για ποιο λόγο είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα;

Ένας λόγος είναι διότι πιστοποιούνται και ελέγχονται και αυτό είναι αρκετά δαπανηρό, ενώ βασικότερος λόγος είναι ότι τα βιολογικά αγροκτήματα έχουν μειωμένες παραγωγές κατά περίπου 30% και αυξημένο κόστος -ιδιαίτερα εργατικό- γιατί όλες οι εργασίες που σε άλλα κτήματα γίνονται με χημικά φυτοφάρμακα, στη βιολογική παραγωγή γίνονται με το χέρι.

Ένας άλλος λόγος για την υψηλή τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ελληνική αγορά. Περίπου το 80% των βιολογικών προϊόντων εισάγονται από το εξωτερικό, άρα ο πρώτος παράγων είναι το κόστος εισαγωγής, ενώ βασικό ρόλο παίζει και το πέρασμα από τον έμπορο στον καταναλωτή.

Πολλοί ειδικοί και διατροφολόγοι λένε ότι τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να είναι πάντα συσκευασμένα.

Ένα προϊόν που συσκευάζεται χωρίς να το απαιτεί το είδος του (π.χ. λάδι ή κρασί) χάνει τον βιολογικό του χαρακτήρα, αφού υπόκειται στη διαδικασία της κονσερβοποίησης. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να διατηρείται στο βαζάκι, είναι όμως αντιοικολογικό κι επιβαρύνει τον καταναλωτή.