Aνοδική πορεία παρουσίασε την περίοδο 1993-2009 η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,3%.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, τα ελληνικά τυριά κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης τυροκομικών (2009: 62%), ωστόσο η κατανάλωση εισαγόμενων τυριών εμφάνισε άνοδο την περίοδο 2005-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Icap Group, η εισαγωγική διείσδυση το 2009 ήταν της τάξεως του 38%, ενώ η εξαγωγική επίδοση της τάξεως του 17%. Η συνολική εγχώρια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, ανοδική πορεία κατά την περίοδο 1993-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8%.

Η κατηγορία των μαλακών τυριών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η φέτα, κατέχει διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (2009: 64%). Η κατηγορία των σκληρών και ημίσκληρων τυριών κατατάσσεται δεύτερη θέση (2009: 22,4%) και ακολουθούν οι λοιπές κατηγορίες.

Ο κλάδος των τυροκομικών προϊόντων αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ανάπτυξη του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού παραγωγικού δυναμικού, καθώς και στην προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων. Χαρακτηριστικό του κλάδου των τυροκομικών προϊόντων αποτελεί ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν, τόσο παραγωγικών όσο και εισαγωγικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης