Αυτές είναι μερικές συμβουλές για σωστές αγορές για το γιορτινό τραπέζι:
- Αγοράζουμε πουλερικά και κρεατικά, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
- Αγοράζουμε το νωπό κρέας, όσο γίνεται, πιο κοντά στην ημερομηνία, στην οποία θα διοργανώσουμε το τραπέζι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.
- Στα σημεία αγοράς, τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη 2-4ο C και ποτέ σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18οC ή και χαμηλότερη.
- Οι νωπές, εγχώριες, μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να πωλούνται χωρίς σπλάχνα και πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σε καρτελάκι, τοποθετημένο, πάνω στο κρέας).
- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας, χώρας προέλευσης και ημερομηνία λήξης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
- Ζώα, που έχουν γεννηθεί και σφαγεί, στην Ελλάδα, φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες καταλληλότητας, με αναφορά στον κωδικό του εγκεκριμένου σφαγείου και με χρώμα Τυρκουάζ.
- Με το ίδιο χρώμα σφραγίζονται και τα σφάγια ζώων από χώρες της Ε.Ε., που σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία. Σ’ αυτά τίθεται και ορθογώνια σφραγίδα, πού αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης.
- Ζώα από Τρίτες Χώρες, που σφάζονται, όμως, στην Ελλάδα, φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας χρώματος και σφραγίδες προέλευσης του ίδιου χρώματος.