Πρόστιμα ύψους 2.593.500 ευρώ επιβλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε 402 υποθέσεις που διαχειρίστηκε.

Σε σύνολο 3947 τακτικών ελέγχων που διεξήχθησαν από κλιμάκια επιθεωρητών του ΕΦΕΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2009 καταγράφηκαν συνολικά 242 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως προβλήματα γενικής υγιεινής, μη ασφαλή τρόφιμα, καθώς και προβλήματα επισήμανσης- παρουσίασης. Ωστόσο σε σύνολο 487 επανελέγχων, το ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται στο 46%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για τη δραστηριοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ενώ από τον φορέα αναφέρεται ότι περίπου 4700 έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών, πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2009 με αντικείμενο των ελέγχων κυρίως την εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στη γραμμή παραγωγής (HACCP).

Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι συνέβαλε στην οργάνωση και υποστήριξη δύο Κοινοτικών Επιθεωρήσεων σχετικά με τον έλεγχο των φυτοπροστατευτικών ουσιών και για την αξιολόγηση των συστημάτων επίσημου ελέγχου της Salmonella στον τομέα των επιτραπέζιων αυγών και των προϊόντων τους.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας απογραφής δραστηριοτήτων του αναφέρει ότι εντός του Β΄ εξαμήνου του 2009, υλοποιήθηκαν ακόμη 15 εβδομαδιαία εκπαιδευτικά σεμινάρια για το ελεγκτικό προσωπικό του ΕΦΕΤ και για το προσωπικό των φορέων που ασκούν τον επίσημο έλεγχο τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διενεργήθηκε πανελλαδική έρευνα για την καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού των φορέων που ασκούν τον επίσημο έλεγχο τροφίμων και βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας καταρτίστηκε το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2010. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία έχει οργανώσει ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, κατά το Β΄ εξάμηνο του 2009 πραγματοποιήθηκαν 225 σεμινάρια εκπαίδευσης τα οποία παρακολούθησαν περίπου 5000 άτομα. Οι εξετάσεις για την απόκτηση του επισήμου πιστοποιητικού διενεργούνται από τον ΕΦΕΤ στην Αθήνα και τις έδρες των περιφερειών.

Για το Β΄ εξάμηνο του 2009 ο ΕΦΕΤ σχεδίασε και εφάρμοσε 7 προγράμματα επισήμου ελέγχου της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων (δειγματοληψία και ανάλυση). Συγκεκριμένα, έγινε έλεγχος παρουσίας Salmonella σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έλεγχος παρουσίας διοξινών, αλλεργιογόνων και ακρυλαμιδίου σε διάφορα τρόφιμα, έλεγχος παρουσίας 1,4-διχλωροβενζολίου στο μέλι, έλεγχος παρουσίας φυτοπροστατευτικών ουσιών σε βούτυρο και αυγά, έλεγχος παρουσίας υδρογονανθράκων ορυκτελαίου σε φυτικά έλαια. Επί συνόλου 242 ελέγχων διαπιστώθηκαν 5 μη συμμορφώσεις (ποσοστό 2,06%).

Ο ΕΦΕΤ σχετικά με τη ρύπανση διαφόρων περιοχών με βαρέα μέταλλα, ανέθεσε σε διεπιστημονική επιτροπή την εκτίμηση της επίδρασης του κινδύνου αυτού στα τρόφιμα. Η επιτροπή αυτή συνέταξε σχετική έκθεση η οποία και απεστάλη στις υπηρεσίες των αρμοδίων προς ενέργεια υπουργείων.

Επίσης, χειρίστηκε 270 υποθέσεις – σήματα του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Σχετικά με την ανάπτυξη των εργαστηριακών υποδομών του ΕΦΕΤ, συνεχίζεται η εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025, η στελέχωση των εργαστηρίων χημικών και μικροβιολογικών δοκιμών τροφίμων με έδρα την Αθήνα και χημικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως καθώς επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων.

Ακόμα, ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την επισήμανση των τροφίμων και τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας και αποτελεί και Εθνικό Σημείο Επαφής για το παγκόσμιο δίκτυο INFOSAN. Επίσης, συνεργαζόμενος με το ΥΠΑΑΤ αποτελεί σημείο επαφής για το TRACES, ώστε να επικυρώνει τις κοινοποιήσεις που αφορούν σε απόρριψη προϊόντων ζωικής προέλευσης και να τις αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως το Ελληνικό Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), συνεχίζει να συμβάλλει στο στρατηγικό πρόγραμμα της EFSA σχετικά με την επιστημονική συνεργασία και δικτύωση, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση της επικινδυνότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης