Καλησπέρα σας,

να σας ενημερώσω καταρχήν ότι δεν είμαι κύριος αλλά κυρία. Κατά δεύτερον, σχετικά με το ζήτημα του καφέ νομίζω ότι επιμένετε να δικαιολογείτε την τιμή του freddoccino στα 6.50 ευρώ και του Nescafe στα 4 ευρώ ανά ποτήρι. Επειδή όμως τα λόγια δεν αποτελούν τόσο έντονα αποδεικτικά στοιχεία όσο η γλώσσα των Μαθηματικών, ας το δούμε με νούμερα το θέμα. Κόστος για την παρασκευή ενός φραπέ, γλυκού με γάλα • Nescafe 200gr, 5 ευρώ • Ζάχαρη 1000gr, 0,90 ευρώ • Γάλα εβαπορέ 410gr, 0.95 ευρώ Υλικά Κόστος σε Ευρώ 1 κουτ. σούπας καφέ = 15gr 15*5/200=0,375 1 κουτ. σούπας ζάχαρη =15gr 15*0,90/1000=0,0135 4 κουτ. σούπας γάλα = 4*15=60gr 60*0,95/410=0,139 Συνολικό κόστος: 0,375 0,0135 0,139 = 0.5275 Συνεπώς, το κόστος του καταστηματάρχη για την παρασκευή ενός φραπέ γλυκού με γάλα είναι 0,5275 ευρώ. Η τιμή αυτή υπολογίστηκε με βάση τις τιμές των Super Market και όχι τις τιμές στις οποίες αγοράζει ένας επαγγελματίας (μεγάλες ποσότητες άρα και καλύτερες τιμές). Αν υπολογίσουμε και τη χρήση άλλων συστατικών πχ. νερό, πάγος, καλαμάκι κλπ.) θεωρούμε ότι έστω το τελικό κόστος είναι 0.80 ευρώ. Επομένως, ο καταστηματάρχης πουλάει 4 ευρώ, του κοστίζει 0,80 ευρώ, άρα το κέρδος του ανά ποτήρι φραπέ είναι 3,20 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαίο κέρδος: 100*3.20=320% !!! Ας δούμε τώρα και τα αντίστοιχα στοιχεία, για το freddoccino, που όπως μας είπατε είναι πιο ακριβός στην αγορά. Αν κ εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μίγμα καφέ, που το εισάγουμε όπως εισάγουμε και τον espresso, με τη μόνη διαφορά ότι δεν είναι σκέτος καφές. Με βάση το site www.freddoccino.gr για όσους δεν γνωρίζουν η διαδικασία παρασκευής του είναι η ακόλουθη: «Γεμίζω ένα ποτήρι νερού (περίπου 300ml) με παγάκια. Προσθέτω στο ίδιο ποτήρι παγωμένο γάλα μέχρι τη μέση και αδειάζω το περιεχόμενο (γάλα & παγάκια) στο blender. Προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας Freddoccino και λειτουργώ το blender για 2 λεπτά περίπου (έως ότου το περιεχόμενο γίνει ένα μείγμα). Τα κατάφερες!! Το σερβίρεις στο ποτήρι με χοντρό καλαμάκι και καλή παγωμένη απόλαυση!!» Κόστος για την παρασκευή Freddoccino • Freddoccino 400gr, 7.50 ευρώ • Φρέσκο γάλα 1000ml, 1 ευρώ Υλικά Κόστος σε Ευρώ 2 κουτ. Σούπας καφές = 30gr 30*7,5/400 = 0,5625 150ml φρέσκο γάλα 150/1000 = 0,15 Συνολικό κόστος: 0,5625 0,15 = 0,7125 Αν κι εδώ υπολογίσουμε και τη χρήση άλλων συστατικών πχ. νερό, πάγος, καλαμάκι κλπ.) θεωρούμε ότι έστω το τελικό κόστος είναι 1 ευρώ. Επομένως, ο καταστηματάρχης πουλάει 6.50 ευρώ, του κοστίζει 1 ευρώ, άρα το κέρδος του ανά ποτήρι freddoccino είναι 5,50 ευρώ! Δηλαδή ποσοστιαίο κέρδος: 100*5,50=550% !!! Νομίζω, ότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ας μην προσπαθούμε λοιπόν, να δικαιολογήσουμε ένα κέρδος, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά της τάξης των 300 και 500 ποσοστιαίων μονάδων.

Μαρία Π., Αθήνα