Ραγδαία άνοδο παρουσιάζει η κατανάλωση σαλιγκαριών στην Ευρώπη με αποτέλεσμα μάλιστα η ευρωπαϊκή αγορά να είναι ελλειμματική κατά 60.000-80.000 τόνους σαλιγκαριών ετησίως (στοιχεία 2010). Για να καλύψει δε αυτό το κενό καταφεύγει στην αθρόα εισαγωγή τους από χώρες όπως Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο, Σκόπια κ.ά..

Τα σαλιγκάρια, γαλλιστί «escargots», είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στα ευρωπαϊκά εστιατόρια, με αίγλη που πλησιάζει εκείνη του χαβιαριού ή των μανιταριών τρούφα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- σε ενημερωτική ημερίδα για τη σαλιγκαροτροφία, που διοργάνωσε στην Κατερίνη η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε συνεργασία με τον τοπικό Οργανισμό της «Δήμητρας».

Σήμερα η Ευρώπη καλύπτει το έλλειμμά της σε σαλιγκάρια μέσω αθρόων εισαγωγών φυσικών πληθυσμών από τις