Υπό πολιορκία έχουν θέσει τα ελληνικά νοικοκυριά οι ραγδαίες αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες, περιορίζοντας σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη. Η ακρίβεια έχει βγάλει εκτός προϋπολογισμού τους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να περιορίσουν βασικά, καθημερινά έξοδα.

Από ό,τι όλα δείχνουν, η ακρίβεια θα συνεχίσει να μας δείχνει τα «δόντια» της και το ζωνάρι θα συνεχίσει να σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Την τελευταία τετραετία, από το 2008 έως και το 2011, καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στο 29%, με τη βενζίνη να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να σέρνει τον χορό των ανατιμήσεων!

Τα σκήπτρα των ανατιμήσεων κρατούν βενζίνη και πετρέλαιο, με την αύξηση να αγγίζει το 142% και 76% αντίστοιχα. Όπως αναφέρει μάλιστα ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας Α. Τσαβές, η τεράστια αυτή αύξηση σημειώθηκε μέσα στο τελευταίο 1.5 χρόνο και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ακολουθεί το ψωμί, το οποίο από το 2008 μέχρι σήμερα σημείωσε αύξηση 0.20 λεπτών, που σε αριθμούς αντιστοιχεί σε 28%. Βέβαια, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Γκίκας ξεκαθάρισε πως ο κάθε αρτοποιός έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει την τιμή που θέλει στο ψωμί και δεν υπάρχει ενιαία τιμή για όλους.

Γάλα και τυρί, αν και αυξήθηκαν, κρατήθηκαν σε πιο χαμηλά επίπεδα, 8.3 και 11% αντίστοιχα, ενώ ο καφές σημείωσε σημαντική άνοδο με 15%. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στα φρούτα και τα λαχανικά, αν και υπάρχουν αυξομειώσεις και ουσιαστικά η αύξηση είναι μηδενική, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν λίγο μέσα στο 2009 και το 2010, ωστόσο φέτος έπεσαν ξανά στα επίπεδα του 2008.

Στο 20% αυξήθηκε η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με τον Λεωνίδα Αναστασίου, πρόεδρο εργαζομένων στο Νοσοκομείο, να εξηγεί ότι παλιότερα υπήρχε μια αναλογία της τάξεως του 30-70 (ίδια έξοδα-ταμεία), αναλογία που φέτος αγγίζει το 50%. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε ότι, όταν οι ασθενείς πάνε στον γιατρό και δεν τους γράφει φάρμακα, γιατί σταμάτησε να συνεργάζεται με τον ΟΠΑΔ ή ακυρώνονται χειρουργεία, είναι λογικό να αναζητούν περίθαλψη σε ιδιώτες.

«Θηλιά», όμως, οι αυξήσεις βάζουν και στη διασκέδαση, με τους καταστηματάρχες να τονίζουν ότι το κόστος έχει αυξηθεί το λιγότερο 20%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καφές, ο οποίος από 3.10 που πωλούνταν το 2008 φέτος πωλείται 3.50!
 
Πηγή:taxydromos