Μακράν φθηνότερη είναι η Ελλάδα στις τιμές του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς στις φωτογραφίες σε φούρνο των Βρυξελλών, η μπαγκέτα των 350 γραμμαρίων πωλείται από 1,15 έως 1,70 ευρώ, η τσιαπάτα των 250 γραμμαρίων κοστίζει 1,25 ευρώ και η κοινή φρατζόλα 350 γρ., 1,20 ευρώ το κομμάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην χώρα μας η φρατζόλα των 350 γρ. δεν πωλείται πάνω από 80-90 λεπτά το κιλό, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Υπ. Ανάπτυξης, στην ευρωπαϊκή χώρα με το φθηνότερο ψωμί και τα φθηνότερα αρτοσκευάσματα.

Με θέμα το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα αλλά και τα είδη ζαχαροπλαστικής, διοργανώνεται στις 23 Φεβρουαρίου σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και εφέτος η έκθεση «ΑΡΤΟΖΑ».

Φθηνότεροι και στα λαχανικά

Η σύγκριση τιμών και στα φρούτα και τα λαχανικά, δείχνει ότι στην Ελλάδα τα εν λόγω προϊόντα είναι αρκετά φθηνά σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς τη λιανική τιμή της ντομάτας Κρήτης, πρώτης ποιότητας, στη σημερινή φωτογραφεία από τη Βαρβάκειο αγορά (1,59 ευρώ το κιλό), με την αντίστοιχη των 2,50 ευρώ σε πάγκο λαϊκής αγοράς στο Μόναχο.

Τα κηπευτικά της Κρήτης κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές σε Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές χώρες και θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας, ενώ κάποια από αυτά όπως οι πράσινες πιπεριές, καλλιεργούνται στην Ιεράπετρα με ολοκληρωμένη μορφή διαχείρισης, δηλαδή οικολογικά και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης