Αυξημένο κατά 5,23% αναμένεται να είναι εφέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Ειδικότερα, για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό κόστος του εφετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, έναντι 99,04 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση, η οποία προσεγγίζει το 8,04%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά είναι ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο.
Οι ανοδικές τάσεις στα κρεατικά περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).
Ωστόσο, ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο εφετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ καταγράφει εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν μία κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη – μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αβγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου.