Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia, η μεγάλη, περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone για τη θωράκιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δημιούργησε τους πρώτους λεπτομερείς και πλήρους κάλυψης χάρτες Ποσειδωνίας σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Vodafone Posidonia, Γιώργος Παπαθεοδώρου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να του παραδώσουν τους χάρτες των λιβαδιών Ποσειδωνίας, καθώς και να τον ενημερώσουν για την περιβαλλοντική και κοινωνικό-οικονομική αξία της Ποσειδωνίας, αλλά και για τις επόμενες ερευνητικές αποστολές του προγράμματος. Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), Κωνσταντίνος Τριάντης.
Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και τη δύναμη του δικτύου της Vodafone, η ερευνητική ομάδα του Oceanus Lab, έχει ήδη χαρτογραφήσει μεγάλο τμήμα αυτής της πολύτιμης θαλάσσιας χλωρίδας στο Αιγαίο, περιμετρικά των νησιών της Σύρου, της Πάρου και της Αντιπάρου, της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας. Οι πρώτοι χάρτες της Ποσειδωνίας καταγράφουν, με μεγάλη ακρίβεια, 325.000 στρέμματα πυθμένα, όπου και βρέθηκαν 97.000 στρέμματα λιβαδιών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημερώθηκε, διεξοδικά, για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Vodafone Posidonia, που συνεχίζει τη δράση του, με επόμενους σταθμούς περιοχές του Αργοσαρωνικού.
Πέραν από την καταγραφή της συνολικής έκτασης της Ποσειδωνίας στα νησιά των Κυκλάδων, οι ερευνητικές αποστολές της πρώτης φάσης του προγράμματος Vodafone Posidonia αποκάλυψαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία του πυθμένα, την πλούσια βιοποικιλότητά του, την εκτίμηση του ύψους των φυλλωμάτων της Ποσειδωνίας και το πάχος ιζήματος στις περιοχές των λιβαδιών. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημάδια αλλοίωσης των λιβαδιών, εξαιτίας της αγκυροβόλησης και των εργασιών βυθοκόρησης και απόρριψης αδρανών υλικών, καθώς και μεγάλες συγκεντρώσεις απορριμμάτων, ιδίως κοντά σε τουριστικές περιοχές. Τα πρώτα χαρτογραφικά ευρήματα του Vodafone Posidonia διευκολύνουν την εύρεση τρόπων προστασίας της και παράλληλα συμβάλλουν στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας για καταγραφή των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας.
Σχετικά με το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα
Το Ίδρυμα Vodafone με τη φράση “Connecting for Good” να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην Ελλάδα και με την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται, εγκαινιάζει τον νέο πυλώνα δράσης του για το Περιβάλλον. Ο νέος πυλώνας δράσης για το Περιβάλλον προστίθεται στην πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και ενισχύει τον σκοπό για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Το Ίδρυμα Vodafone, στα 21 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 700.000 πολίτες. Τα κύρια προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων, τα προγράμματα Instant Network & Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων, οι ψηφιακές εφαρμογές DreamLab app για την αντιμετώπιση του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής καθώς και το Bright Sky & Panic Button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, υλοποιεί το πρόγραμμα Vodafone Posidonia για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας και την ανάδειξη της σημασίας τους ως πνεύμονα της Μεσογείου.