Βρισκόμαστε στα μέσα του 2024 και ας μεταφερθούμε κάπου στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες μιας συνάντησης εκπροσώπων Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), όπου η συζήτηση έχει ανάψει…

«Κυρίες και κύριοι, ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από εκεί που ξεκινήσαμε όλοι μας τα πρώτα μας επιχειρηματικά βήματα… από το όνειρο. Ίσως ήταν ένα όνειρο να ανοίξουμε ένα γοητευτικό καφέ ή ίσως να ξεκινήσουμε μια startup τεχνολογίας ή ακόμη να ασχοληθούμε με τον αγροτικό τομέα. Όμως ας παραδεχτούμε ότι όταν τελικά μεταφράσαμε αυτό το όνειρο με όρους της πραγματικότητας, τότε ήταν σαν να σκαρφαλώνεις ένα βουνό χωρίς να υπάρχει ένα σχοινί να σε στηρίξει».

«Πραγματικά, είναι σαν να αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση κάθε μέρα»

«Απολύτως! Αλλά εδώ έρχονται τα καλά νέα: η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως έμπιστη βοηθός, έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις καθημερινές προκλήσεις. Μας βοηθά να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας, δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα μας να εργάζεται από οπουδήποτε και όλα αυτά δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να είναι τα πάντα ασφαλή.

Τώρα, επόμενο βασικό ερώτημα είναι τι χρειάζονται πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να χτίσουμε ισχυρές σχέσεις μαζί τους, σωστά; Θέλουμε, επίσης, να μειώσουμε το κόστος και να ενισχύσουμε την παραγωγικότητά μας, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει να εξοικονομεί χρήματα και να κάνει περισσότερα; Και φυσικά, θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς, πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας για να ξεπεράσουμε τον ανταγωνισμό».

«Ναι, αλλά ως επιχειρηματίες τι πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα για να τα πετύχουμε όλα αυτά;»

«Μια ερώτηση με μεγάλη σημασία! Ομαδοποιώντας τις ανάγκες θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε 4 προτεραιότητες ίσης δυναμικής και τα νούμερα μπορούν να μας βοηθήσουν. Αρχικά είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (36%), επειδή κανείς μας δεν θέλει να του κλέβουν τα δεδομένα. Χρειαζόμαστε, επίσης, έναν ευέλικτο τρόπο εργασίας (47%), όπου η ομάδα θα μπορεί να είναι εξίσου παραγωγική στο γραφείο, στο βουνό ή στη θάλασσα. Ενώ, η καλή σχέση κόστους – απόδοσης (59%) είναι καθοριστικής σημασίας στον νέο κόσμο του ψηφιακού μετασχηματισμού (93%).

Για το τελευταίο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ας δούμε μερικά σημαντικά δεδομένα των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Γνωρίζατε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1-100 εργαζόμενοι) αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Εμείς εδώ, είμαστε σχεδόν όλοι μας! Και ένα τεράστιο 81% των ΜΜΕ βλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως στρατηγική ανάπτυξης. Αλλά ο βασικός παράγοντας, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι η πιο κρίσιμη απόφαση για τις 9 στις 10 επιχειρήσεις είναι η συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς. Ένας μέντορας, που θα μας δείξει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις του αύριο.

«Τι γίνεται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Έχω ακούσει ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα»

«Ω, απολύτως! Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7% το 2023, και οι περισσότερες από αυτές (71%) στόχευαν ΜΜΕ. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά την παραγωγικότητα και τη φήμη μας. 4 στις 10 επιχειρήσεις ένιωσαν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης οδηγώντας πολλές από αυτές στην εξωτερική ανάθεση της ασφάλειάς τους, ώστε να πετύχουν μείωση του κόστους και διασφάλιση της προστασίας. Η προστασία των δεδομένων & των εταιρικών συσκευών αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να παραμένει ο πιο κοινός τρόπος μόλυνσης.

«Και τι γίνεται με την απομακρυσμένη εργασία; Πώς εφαρμόζεται στην πράξη;»

«Χαίρομαι, που ρωτήσατε! Η υβριδική κουλτούρα εργασίας -όπου οι άνθρωποι εργάζονται τόσο από το σπίτι όσο και από το γραφείο- μας προσφέρει απίστευτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Οι επιχειρήσεις με ένα υβριδικό μοντέλο τείνουν να είναι πιο παραγωγικές και να διατηρούν αφοσιωμένο το προσωπικό. Επιπλέον, βοηθά στην προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων, καθώς ποιος δεν θα ήθελε ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας;

Συνοψίζοντας, όσον αφορά στον έλεγχο, την αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη, σχεδόν οι μισές ΜΜΕ (46%) δηλώνουν την αποδοτικότητα κόστους ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες. Ενώ το 25% ενδιαφέρεται για λύσεις Internet of Things (IoT). Φανταστείτε έξυπνες συσκευές και διαδικασίες, που επικοινωνούν μεταξύ τους και λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι αυξάνοντας την απόδοση και μειώνοντας το κόστος»

«Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά πώς να τα κάνουμε πραγματικότητα;»

«Εύκολα! Ήδη, πολλές ΜΜΕ έχουμε συνδεθεί με το Vodafone Business! Στις επιχειρήσεις μας έχουμε συγκεντρώσει όλες αυτές τις ψηφιακές λύσεις σε ένα μέρος και λαμβάνουμε συμβουλευτική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας.

Με το Vodafone Business, πρώτον οι ομάδες μας έρχονται κοντά όπου και αν βρίσκονται χρησιμοποιώντας το Microsoft 365.

Δεύτερον, μας βοηθάει να αποκλείσουμε τους χάκερ με κορυφαίες λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως το Trend Micro Worry Free.

Τρίτον, οι επιχειρήσεις μας ενισχύουν τον έλεγχο, την αποτελεσματικότητα και οδηγούν στην ανάπτυξη, ενώ μειώνουν το λειτουργικό κόστος με ψηφιακές λύσεις IoT, όπως το IoT Fleet Control, και Cloud.

Με το Vodafone Business είναι σαν να έχουμε μια ομάδα κρούσης αφοσιωμένη στην πραγματοποίηση των επιχειρηματικών ονείρων μας. Λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των ειδικών και ας βγούμε νικητές σε κάθε πρόκληση, που συναντάμε. Θυμηθείτε, με το Vodafone Business, οι επιχειρήσεις μας μπορούν να πετύχουν τα πάντα!».

«Μετά από αυτή τη συνάντηση μας, νιώθω ότι είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω κάθε πρόκληση»

«Και έτσι πρέπει! Με το Vodafone Business, η επιχείρησή σου μπορεί».