Και μόνο η τριβή με τον παλιό καλό ασπρόμαυρο κινηματογράφο, όπου ο γαμπρός συχνά δελεαζόταν με την προσφορά χρυσών λιρών για να πει το «ναι» στην υποψήφια νύφη, είναι αρκετή για να φανεί πόσο σημαντικές είναι οι χρυσές λίρες στην πρακτική αλλά και στη συναισθηματική ζωή της ελληνικής οικογένειας.

Αυτή η μορφή επένδυσης μάλιστα δεν αφορά στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω, αφού σχετίζονται με παραδοσιακές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, όπως είναι η προσήλωση στη δημιουργία οικογένειας και τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν (αρραβώνας, γάμος, βαφτίσια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα βέβαια ως ονομασία αφορά στα νομίσματα πολλών χωρών, ωστόσο με τον όρο αυτόν εννοούμε σχεδόν πάντα την αγγλική λίρα, τη γνωστή μας στερλίνα, που εμφανίστηκε το 1489 επί Ερρίκου Ζ’, σε μια προσπάθεια του Οίκου των Τυδώρ να εμπνεύσουν στην Ευρώπη συναισθήματα θαυμασμού και σεβασμού για τον λαμπρό οίκο που κυβέρνησε την Αγγλία πάνω από έναν αιώνα. Η χρυσή λίρα θεωρείται σήμερα το καλύτερο νόμισμα που έχει κατασκευαστεί από τα αγγλικά νομισματοκοπεία, με κάποια κομμάτια μάλιστα που έχουν διασωθεί να κοστολογούνται σήμερα στα 10.000 ευρώ.

Καθώς οι αιώνες και οι βασιλείς διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, η χρυσή λίρα άλλαξε την περιεκτικότητά της σε χρυσό, τον λογότυπό της, ακόμη και το όνομά της, αφού μετονομάστηκε σε Guinea, καθώς ο χρυσός από τον οποίο κατασκευαζόταν προερχόταν από την περιοχή Γουινέα της Αφρικής. Και ύστερα ήρθε η Βιομηχανική Επανάσταση, που έδωσε στη χρυσή λίρα σχεδόν τη μορφή που έχει και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα λίρα έφερε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον Δράκο, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης – και δη τους Έλληνες. Αργότερα μπήκαν θέματα όπως η ασπίδα ή το στέμμα, προκειμένου να συμβολιστεί η ισχύς του εκάστοτε βασιλιά. Την απρόσκοπτη ως τότε παρουσία της χρυσής λίρας πάντως θα ανέκοπτε ένα κομβικό γεγονός για την Αγγλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη: ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Όταν το αγγλικό κράτος χρειάστηκε τον χρυσό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πολέμου, η χρυσή λίρα βγήκε από την κυκλοφορία και η παραγωγή της ξανάρχισε το 1957, και πάλι όμως με διαλείμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2005 το βασιλικό νομισματοκοπείο της Αγγλίας εξέδωσε νέο νόμισμα με θέμα τον Άγιο Γεώργιο και τα τελευταία χρόνια η χρυσή λίρα αποτελεί πλέον συλλεκτικό αντικείμενο και δώρο για ειδικές περιπτώσεις, που βέβαια δεν έμεινε μόνο στα όρια της Αγγλίας αλλά έγινε δημοφιλής σε όλον τον κόσμο.

Και η ελληνική οικογένεια, η οποία πάντοτε αρέσκεται να επισημοποιεί και να επισφραγίζει όλες τις σημαντικές στιγμές της μέσω συμβόλων, όπως είναι οι σταυροί και οι εικόνες, βρήκε στη χρυσή λίρα μια πολλαπλά πολύτιμη επένδυση, που και συμβολικό χαρακτήρα έχει αλλά και μέρος της περιουσίας της αποτελεί. Είτε χρησιμοποιείται ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές είτε προσφέρεται ως δώρο στη νύφη, στον γαμπρό ή στο βαφτιστήρι, η χρυσή λίρα αποτελεί τρόπον τινά έναν ισχυρό δεσμό που ενώνει τις γενιές μεταξύ τους και φέρνει στους μεγαλύτερους την ανάμνηση ευτυχισμένων στιγμών, μέχρις ότου έρθει στην κατοχή των νεότερων, εξασφαλίζοντας και τις δικές τους μελλοντικές αναμνήσεις.

Πηγή: http://xrisi-lira.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης