Sandra Bullock, θεωρείται κατά πολλούς φαβορί για την ταινία «The Blind Side», ενώ στα χέρια της έχει ήδη το Χρυσό Βατόμουρο για την ταινία «All About Steve».

Meryl Streep είναι υποψήφια για Όσκαρ 16 φορές. Φέτος για τον ρόλο της στην ταινία «Julie and Julia».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Meryl Streep έχει κερδίσει δύο φορές στην μέχρι τώρα καριέρα της βραβείο Οσκαρ.
Το 1979 κέρδισε το Οσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Kramer vs Kramer», ενώ το 1982 κέρδισε το Οσκαρ α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Sophies Choice».

H Sandra Bullock έχει μακρά ιστορία στα «Βατόμουρα». Έχει προταθεί συνολικά τέσσερις φορές, από την θέσπισή τους το 1980.

«Οσκαρική» ραπτική χθες και σήμερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα πρώτα χρόνια απονομής των Όσκαρ, οι πιο γνωστοί οίκοι μόδας «πόνταραν» στην ηθοποιό που θα κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο για να παρουσιάσουν την πιο εντυπωσιακή τους τουαλέτα.

Η υψηλή ραπτική από την δεκαετία του ’30 μέχρι και σήμερα κάνει την δική της πασαρέλα στο κόκκινο χαλί…

Grace Kelly το 1954.
Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «Country girl»

Nicole Kidman το 2002.
Βραβείο Καλύτερης Α’ Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «The Hours»

Hattie Mcdaniel 1939.
Η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός που πήρε το χρυσό αγαλματίδιο στην ιστορία των Όσκαρ για την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Halle Berry 2002.
Καλύτερη ηθοποιός Oscar το 2002 για τη «Σφαίρα τεράτων»

Marilyn Monroe 1959.
Όσκαρ για την ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό»

Julia Roberts 2001.
Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου για την ταινία «Erin Brockovich»

Εlizabeth Τaylor 1966.
Όσκαρ για την ταινία «Who’s afraid of virginia woolf?»

Charlize Theron 2004.
Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου για την ταινία «Monster».

Ογδόντα δύο χρόνια Όσκαρ

1929: ήταν η χρονιά της πρώτης απονομής, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της Ακαδημίας.

Audrey Hepburn 1953

1953: Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της απονομής.

1969: Πρώτη διεθνής τηλεοπτική μετάδοση. Σήμερα η τελετή θα μεταδοθεί σε περίπου 200 χώρες.

1981: Η τελετή αναβλήθηκε για την επομένη, λόγω της απόπειρας δολοφονίας του τότε Αμερικανού προέδρου, Ronald Reagan.

57.000.000: Τόσοι ήταν οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το 1998 τον «Τιτανικό» του James Cameron να σαρώνει. Ρεκόρ άπιαστο μέχρι σήμερα.

100%: «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: η επιστροφή του βασιλιά» κέρδισε σε όσες κατηγορίες ήταν υποψήφιο. (11/11).

80 χρόνων ήταν η Jessica Tandy όταν κέρδισε το Όσκαρ το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία «Driving Miss Daisy».

3,85 κιλά ζυγίζει το χρυσό αγαλματίδιο.

15: Τόσες φορές έχει ακούσει η Meryl Strip το όνομα της στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, Α και Β ρόλου. Ανέβηκε στο πόντιουμ τις 2.

14: Τόσες είναι οι περισσότερες υποψηφιότητες που έχει κερδίσει ποτέ μία ταινία. Το ρεκόρ το έχουν πιάσει δύο «Τιτανικός» και «Σχετικά με την Εύα – All about Eve».

11: Είναι τα περισσότερα Oscar που έχει κερδίσει ποτέ μία ταινία. «Μπεν Χουρ», «Τιτανικός», Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: «η επιστροφή του βασιλιά»

4: Τόσα είναι τα περισσότερα αγαλματάκια που έχει κερδίσει ηθοποιός ή σκηνοθέτης. Θα τα βρείτε στα ράφια δύο σπιτιών: των εγγονιών του John Ford, όλα για σκηνοθεσία και της Katharin Heborn, όλα για Α’ γυναικείο ρόλο.

1: Μία και μοναδική φορά έχει απονεμηθεί Oscar σε ηθοποιό που υποδύθηκε σε ταινία εν ζωή πρόσωπο. Cate Blanchett, για το ρόλος της στο «Aviator» ως Katharin Heborn.

Οι μεγάλοι αδικημένοι των Όσκαρ

Πάτησαν το κόκκινο χαλί, έφτασαν πολλές φορές μία ανάσα από το χρυσό αγαλματίδιο αλλά δεν τα κατάφεραν να το πάρουν στα χέρια τους.

«Μεγάλοι» ηθοποιοί και σκηνοθέτες που έφυγαν απογοητευμένη από την βραδιά των Όσκαρ περισσότερο από μία φορές.

Peter O’ Toole, 78 ετών,
8 υποψηφιότητες για τις ταινίες:

Lawrence of Arabia (1962) Becket (1964) The Lion in Winter (1968) Goodbye, Mr Chips (1969) The Ruling Class (1972) The Stunt Man (1980) My favourite year (1982) Venus (2007)
 
Ο Petero O’ Tooe, kρατά το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ χωρίς όμως καμία νίκη. Το μόνο βραβείο που παρέλαβε από την Ακαδημία ήταν ένα τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του το 2003.

Richard Burton, 7 υποψηφιότητες για τις ταινίες:
My Cousin Rachel (1952) The Robe (1953) Becket (1964) The Spy who came in from the cold (1965)  Who’s afraid of Virginia Wolf (1966) Anne of the Thousand Days (1969) Equus (1977)

Πολλοί σημειώνουν ότι οι χαμένες υποψηφιότητές του ήταν περισσότερες από τους γάμους του, 5 τον αριθμό!

Alfred Hitchcock, 5 υποψηφιότητες για τις ταινίες:

Rebecca (1940) Lifeboat (1944) Spellbound (1945) Real Window (1954) Psycho (1960)
 
Σκηνοθέτησε περισσότερες από 50 ταινίες μέσα σε 6 δεκαετίες. Θεωρείται ο ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ο σημαντικότερος στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ, που όμως δεν βραβεύτηκε ποτέ από την Ακαδημία των Όσκαρ.

Πηγή: PROKA – press

Oscar: Η μάχη δύο πρώην στην αποψινή τελετή

Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η απονομή του Oscar για την καλύτερη ταινία και τον καλύτερο σκηνοθέτη στην τελετή απονομής που αρχίζει σε λίγες ώρες.

Βλέπετε ο James Cameron είναι υποψήφιος στην πρώτη κατηγορία για το «Avatar» και η Kathryn Bigelow είναι υποψήφια στη δεύτερη κατηγορία για το «the Hurt Locker».

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι στο παρελθόν.

Πάντως όσοι τους ξέρουν καλά λένε ότι διατηρούν πολύ καλή σχέση και πως δεν υπάρχουν ζήλειες μεταξύ τους ενόψει της μεγάλης αποψινής… μάχης.

Γεύση… βατόμουρο για τη Sandra Bullock

Μπορεί να θεωρείται φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο στην αποψινή τελετή απονομή των βραβείων Oscar, αλλά αυτό δεν την «έσωσε» από το Χρυσό Βατόμουρο για την χειρότερη ηθοποιό της χρονιά που πέρασε.

Η ερμηνεία της στην ταινία «All About Steve» φαίνεται πως… ενθουσίασε τους κριτές των «Βατόμουρων», που την τίμησαν με την ψήφο τους.

Η Sandra Bullock αποδέχτηκε πάντως το… «αντίβαρο» του Oscar με χαμόγελο και χιούμορ, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια σταρ του δικού της βεληνεκούς.

Τα υπόλοιπα «βατόμουρα» μοιράστηκαν ως εξής:

Χειρότερη Ταινία: Transformers: Revenge Of The Fallen

Χειρότερος Ηθοποιός: Και οι τρεις Jonas Brothers για την ταινία «Jonas Brothers: The 3-D Concert Experience»

Χειρότερο «δίδυμο» σε ταινία: Sandra Bullock & Bradley Cooper για το «All About Steve»

Χειρότερη ηθοποιός Β’ γυναικείου ρόλου: Sienna Miller για το «G.I. Joe: The Rise Of Cobra»

Χειρότερος ηθοποιός Β’ ανδρικού ρόλου: Billy Ray Cyrus για το «Hannah Montana: The Movie»

Χειρότερη ταινία prequel, διασκευασμένη ή sequel: Land of The Lost

Χειρότερος Σκηνοθέτης: Michael Bay για το «Transformers: Revenge Of The Fallen»

Χειρότερο σενάριο ταινίας: Transformers: Revenge Of The Fallen

Επίσης με αφορμή το τέλος της δεκαετίας 2000-2009 απονεμήθηκαν και τα ακόλουθα «σπέσιαλ» βατόμουρα:

Χειρότερη ταινία της δεκαετίας: Battlefield Earth

Χειρότερος ηθοποιός της δεκαετίας: Eddie Murphy για το «κατόρθωμά» του να κερδίσει σε αυτήν την περίοδο τρία «βατόμουρα» και συνολικά 12 υποψηφιότητες.

Χειρότερη ηθοποιός της δεκαετίας: Paris Hilton για τα δικά της τέσσερα «βατόμουρα» και συνολικά πέντε υποψηφιότητες.

Η Carey Mulligan σχεδιάζει να «θαμπώσει» στο κόκκινο χαλί

Η υποψήφια για το Oscar Ά γυναικείου ρόλου, Carey Mulligan, σχεδιάζει να φορέσει ένα see-through φόρεμα που δεν θα αφήνει και πολλά στην φαντασία στην αποψινή τελετή των βραβείων.

Ο διάσημος στιλίστας Phillip Bloch δήλωσε: «Η Carey θα σας βγάλει όλους “νοκ άουτ”, εάν ήμουν γυναίκα ούτε που θα εμφανιζόμουν στο κόκκινο χαλί. Είναι τόσο όμορφη, που σου κόβει την ανάσα, είμαι σίγουρος πως θα γίνει μεγάλη star».

Το φόρεμα της Carey, το οποίο θα παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελετή, φημολογείται ότι θα είναι τόσο αποκαλυπτικό όσο επιτρέπει ο νόμος.

Τα βλέμματα στην Charlize Theron και τον Jeremy Renner

Όλα τα βλέμματα στην αποψινή τελετή των βραβείων Oscar θα είναι στραμμένα στην Charlize Theron και στον πρωταγωνιστή της ταινίας «The Hurt Locker», Jeremy Renner.

Οι φήμες που κυκλοφορούν εδώ και ένα μήνα στο Hollywood θέλουν τους δύο ηθοποιούς να είναι ζευγάρι, καθώς ,ουκ ολίγες φορές, έχουν γίνει αντιληπτοί μαζί σε ρομαντικές εξόδους τους.

Η Charlize δεν θα παραστεί στην τελετή για κάποια ταινία της, αλλά για να παραδώσει ένα βραβείο, ενώ ο Jeremy είναι υποψήφιος για το αγαλματάκι του Ά ανδρικού ρόλου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Jeremy Renner είπε: «Είμαστε φίλοι. Είμαστε τρελοί ο ένας για τον άλλο. Μπορώ να πάω σπίτι της και να χαλαρώσουμε, να παίξω πιάνο και να πιούμε ουίσκι».

Σύμφωνα με πηγές από το στενό περιβάλλον της Charlize, είναι επιθυμία της ίδιας η μη δημοσιοποίηση του φλερτ της για να μην στενοχωρήσει τον Stuart Townsend, με τον οποίο χώρισε πρόσφατα μετά από εννέα χρόνια σχέσης.

Δώρο παρηγοριάς για τους χαμένους

Στους υποψηφίους των φετινών βραβείων Oscar προσφέρεται ένα πακέτο δώρων, που περιλαμβάνει ένα ταξίδι για σαφάρι στην Αφρική, εισιτήρια για ένα VIP κέντρο αδυνατίσματος-spa σε εξωτική τοποθεσία και ένα διαμαντένιο κολάρο γάτας από τα Tiffany.

Το δώρο αυτό, αξίας 68.000 ευρώ, παρέχεται από γνωστή εταιρία και η κάρτα επάνω στο πακέτο γράφει: «Everybody wins at the Oscars», (Όλοι κερδίζουν στα Oscar).

Τα δώρα είναι σύνηθες φαινόμενο στις απονομές βραβείων, μιας και οι εταιρίες κάνουν ουρές για να «φορτώσουν» τους stars του σινεμά με τα προϊόντα τους και να διαφημιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δίδυμο παρουσιαστών που υπόσχεται λάμψη και χιούμορ

Ο Alec Baldwin και ο Steve Martin θα μας υποδεχθούν από σκηνής στην φετινή τελετή απονομής των Oscar. Όπως λένε όσοι έχουν μάθει μερικά από τα μυστικά που διέρρευσαν, σχετικά με την παρουσίαση που ετοιμάζουν, οι εναλλαγές συγκίνησης και γέλιου θα επιτυγχάνονται με -τι άλλο;- κινηματογραφικό ρυθμό!

Ο Jeff Bridges πρώτο φαβορί

Σύμφωνα με τα πρακτορεία στοιχημάτων, το πρώτο φαβορί για το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου είναι ο Jeff Bridges, ο οποίος φιγουράρει σταθερά σε αυτήν την θέση μετά την νίκη του τις Χρυσές Σφαίρες για την ερμηνεία του στην ταινία «Crazy Heart».

Ο George Clooney βρίσκεται στην δεύτερη θέση για την ερμηνεία του στην ταινία «Up In The Air» και στην τρίτη βρίσκεται ο Colin Firth για το «A Single Man».

Όσον αφορά το βραβείο για τον Α΄ γυναικείο ρόλο, τα πρακτορεία δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στην Sandra Bullock για την ερμηνεία της στην ταινία «The Blind Side», με την Meryl Streep να ακολουθεί για το «Julie & Julia».

Τέλος, στην πιο δημοφιλή κατηγορία των βραβείων, αυτήν της καλύτερης ταινίας τα πράγματα οδεύουν προς μια μονομαχία στήθος με στήθος ανάμεσα στο «The Hurt Locker» και στο «Avatar», οι υπόλοιπες οκτώ ταινίες θεωρούνται outsiders.

Δεν «ιδρώνει» το αυτί του James Cameron

Η πρόσφατη καμπάνια εναντίον του «Avatar» μέσω e-mail, που διεξήγαγε ο παραγωγός της ταινίας «The Hurt Locker», Nicolas Chartier, δεν φαίνεται να ανησύχησε τον James Cameron.

«Πραγματικά δεν με νοιάζει καθόλου» είπε ο σκηνοθέτης του «Avatar» την Παρασκευή, για τα e-mail του Chartier, που παρότρυναν τα μέλη της Ακαδημίας να ψηφίσουν το «The Hurt Locker» και όχι «την ταινία των 500 εκατομμυρίων».

«Δεν νομίζω ότι φταίει η σκηνοθέτης Kathryn Bigelow ή ο σεναριογράφος Mark Boal επειδή ο παραγωγός τους έκανε ένα λάθος» τόνισε ο Cameron, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Kathryn Bigelow από το 1989 μέχρι το 1991.

Κάθε χρονιά η κοινότητα του θεάματος και οι φίλοι του σινεμά σε όλο τον κόσμο στρέφουν την προσοχή τους στα βραβεία Oscar. Τον Ιανουάριο το ενδιαφέρον και η αναμονή αυξάνονται, καθώς ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες που θα οδηγήσουν στην τελετή των βραβείων τον Φεβρουάριο -φέτος, κατ’ εξαίρεση, τον Μάρτιο.

Η Ακαδημία βραβεύει τις καλύτερες ταινίες και ηθοποιούς του περασμένου χρόνου, όπως καθορίζουν μερικοί από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου.

Τα περίπου 6.000 μέλη της Ακαδημίας αποφασίζουν και ψηφίζουν, ο καθένας στον τομέα του, και οι ψήφοι τους κρατούνται μυστικοί μέχρι και την βραδιά των βραβείων.

Τα βραβεία αφορούν σε εξαιρετικές προσωπικές ή συλλογικές προσπάθειες 25 κατηγοριών. Τα μέλη διαλέγουν τους νικητές από πέντε υποψήφιους σε κάθε κατηγορία, οι οποίοι έχουν διαλεχτεί από τους ειδικούς της Ακαδημίας.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι κατηγορίες της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, που οι υποψηφιότητες αναδύονται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών.

Διαβάστε επίσης:

Oι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, 2 Φεβρουαρίου 2010, 17:32

Όσα πρέπει να ξέρετε για το «Χρυσό Αγαλματίδιο», 4 Μαρτίου 2010, 14:26

Τα Όσκαρ και οι αριθμοί, 4 Μαρτίου 2010, 18:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης