Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Stefan Cernetic, ο «πρίγκιπας του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας», απόγονος κατά δήλωσή του της οικογένειας των Παλαιολόγων. Ο προ-προ-προ παππούς του έχασε το στέμμα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, όπου σκοτώθηκε ηρωικά αμυνόμενος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επίσης συγγενής του, ενώ ο ίδιος νιώθει κληρονόμος και συνεχιστής τους.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα δε ( http://www.princeofmontenegroandmacedonia.eu ), τα εξηγεί όλα αυτά, παρουσιάζοντας μάλιστα και τα… σχετικά έγγραφα, δηλαδή παλιά αρχεία και γενεαλογικά δέντρα. Πρόσφατα, παντρεύτηκε μάλιστα τη Χαρούλια Δόντσιου, με την οποία απέκτησαν τον… διάδοχο. Ο γάμος έγινε στα τέλη του 2017 και η δεξίωση τελέστηκε σε κλειστό κύκλο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
To zougla.gr συνάντησε το ζευγάρι και ζήτησε… εξηγήσεις.
Ζώντας μεταξύ Παγκρατίου, Μόντε Κάρλο, Βελιγραδίου και Ιταλίας, ο Stefan Cernetic διατηρεί υψηλές επαφές με διπλωμάτες, διασημότητες, ανώτατους κληρικούς αλλά και άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και εργάζεται, κατά δήλωσή του πάντα, ως διπλωμάτης στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας (ICDO) με έδρα τη Γενεύη, ενώ αναφέρει ότι συνεργάζεται με φιλανθρωπικούς οργανισμούς αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο αυτοαποκαλούμενος πρίγκιπας, μελετάει τις ρίζες του πολλούς αιώνες πίσω, νιώθει Έλληνας, αφού θεωρεί ότι έχει ελληνικό αίμα.
Ο Stefan Cernetic μεταξύ των οικογενειακών δέντρων και διαφόρων εγγράφων, επιδεικνύει στην ιστοσελίδα του σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες μάλιστα έχουν προβληθεί και σε διεθνή μέσα, μαζί με διάσημους:
Το πριγκιπικό όνειρο έδειχνε να παίρνει τέλος τον Ιούνιο του 2017, όταν οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για αυτόν έπειτα από καταγγελίες και μάλιστα εισέβαλαν και στην κατοικία του όπου κατέσχεσαν μια σειρά εγγράφων που χαρακτηρίστηκαν από τον εισαγγελέα ως «πλαστά», ενώ γράφτηκε ότι συνελήφθη.
Δείτε, ενδεικτικά, δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο:
«Όλα αυτά είναι “fake news”, καθοδηγούμενα από τους πολιτικούς του Μαυροβουνίου που δεν με αναγνωρίζουν», απαντά ο ίδιος, μαζί με τη σύζυγό του, στη συνέντευξη τους στο zougla.gr.
Συγκεκριμένα για τα δημοσιεύματα αυτά των διεθνών μέσω ο Stefan Cernetic απαντά: «Είναι όλα «fake news», ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη στη ζωή μου. Πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, εγώ προσπαθώ να είμαι φίλος μαζί τους, αλλά δεν θέλουν να με αποδεχτούν. Ο δικαστής στην Ιταλία κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για «fake news», ότι ήμουν αληθινός πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, με νόμιμο διπλωματικό διαβατήριο. Τίποτα δεν συνέβη, ποτέ δεν με συνέλαβαν»…
Και η σύζυγος του σχολιάζει: «Όταν είπαν ότι ο σύζυγός μου συνελήφθη, ο ίδιος ήταν εδώ στην Αθήνα, κι εμείς μαθαίναμε τα νέα από τους… φίλους μας. Είναι πολύ λυπηρό, διότι όλο αυτό είναι «fake news», διότι εάν ήξεραν πραγματικά τον σύζυγό μου ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα… διότι είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, χαρισματικός».
Δείτε τη συνέντευξη, μαζί με τη σύζυγό του Χαρούλα Δόντσιου, στο zougla.gr:
«Η οικογένειά μου προέρχεται από τον Άγγελο Κομνηνό Παλαιολόγο, την παλιά αυτοκρατορική οικογένεια από το Βυζάντιο. Επίσης η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, ήταν η πριγκίπισσα Λάσκαρη από τη Θεσσαλονίκη. Έτσι και από τις δύο μεριές έχω ελληνικό αίμα, δυστυχώς δεν έχω την ικανότητα να μιλήσω ακόμα Ελληνικά αλλά ελπίζω στο μέλλον να μάθω πολύ σύντομα αυτή την όμορφη γλώσσα», ισχυρίζεται στο zougla.gr.
Ας επιστρέψουμε όμως στον προ-προ-προ παππού του. Όπως μας λέει, «όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας πήραν το πλοίο για να σώσουν τη ζωή τους. Έτσι πήγαν στη Σερβία, στην Ιταλία, και αλλού. Κανείς δεν ξέρει εάν πέθανε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ή όχι. Ακόμη και οι μελετητές, οι ιστορικοί, δεν γνωρίζουν εάν έφυγε μακριά με την οικογένειά του, ή ίσως να εξαφανίστηκε σε κάποιο τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία.
»Υπάρχει επίσης μύθος ότι η οικογένειά μας προέρχεται και από τον Άγιο Κωνσταντίνο τον πρώτο Αυτοκράτορα της Ελλάδας, δεν υπάρχουν έγγραφα αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές σε βιβλία που λένε ότι ο Κομνηνός Παλαιολόγος προέρχεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Μέγα»…
Όσον αφορά στην πολιτική δε, ο Stefan Cernetic έχει τις απόψεις του:
«Οι πρίγκιπες είναι πάντα φίλοι με τα έθνη και με τον λαό, το πρόβλημα πάντα το δημιουργούν οι πολιτικοί. Γιατί; Επειδή πάντα έχουν πίσω τους τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες τράπεζες, τα λόμπι και δεν δουλεύουν πραγματικά για τους ανθρώπους»«Οι πρίγκιπες είναι πάντα φίλοι με τα έθνη και με τον λαό, το πρόβλημα πάντα το δημιουργούν οι πολιτικοί. Γιατί; Επειδή πάντα έχουν πίσω τους τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες τράπεζες, τα λόμπι και δεν δουλεύουν πραγματικά για τους ανθρώπους. Οι πρίγκιπες όμως δεν έχουν συμφέρον να δουλέψουν για τις μεγάλες τράπεζες, εγώ δεν είμαι πλούσιος για παράδειγμα, δεν έχω οποιαδήποτε τράπεζα ή κάποιο λόμπι από πίσω μου, αισθανόμαστε και είμαστε κοντά στον λαό, μας αρέσει η Ελλάδα, μας αρέσει οποιοδήποτε έθνος και νομίζω ότι οι αληθινοί πολιτικοί πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους».
Γιατί όμως πρίγκιπας του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας; Διότι θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή των βασιλικών οικογενειών της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας, ενώ οι πρόγονοι του είχαν τέτοιους τίτλους (πρίγκιπας της Θεσσαλίας, της Ηπείρου κτλ).
Η θέση του για το «Μακεδονικό»
Αναπόφευκτα, τον ρωτάμε για το πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία και ο Stefan Cernetic έχει την ακόλουθη θέση:
«Η Μακεδονία είναι μια ελληνική περιοχή, διότι οι ρίζες και οι παραδόσεις της είναι ελληνικές. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης της Μακεδονίας, αλλά αυτό συνέβη περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν. Σε αυτή την μακρά περίοδο αιώνων πολλοί εισβολείς ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. Εξ ου και η ονομασία της «μακεδονικής σαλάτας», που πήρε το όνομα της από τις φυλές που ζούσαν στη Μακεδονία.
»Φυσικά και δεν μπορούμε για αυτόν τον λόγο να αλλάξουμε τη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας. Η ταπεινή πρότασή μου είναι να την ονομάσουν Βόρεια Μακεδονία. Όπως έχουμε βόρεια Κορέα, βόρεια Ιρλανδία, γιατί όχι και βόρεια Μακεδονία, αυτό μπορεί να είναι λύση, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός»…
Τι συμβαίνει όμως με το Μαυροβούνιο; «Είμαι αναγνωρισμένος από τη Δημοκρατία της Σερβίας, μου έδωσαν διαβατήριο και είμαι Σέρβος υπήκοος, αλλά με το Μαυροβούνιο ακόμα το διαπραγματεύομαι. Διαπραγματεύομαι να γίνω δεκτός και ως πολίτης και ως πρίγκιπας, διότι η οικογένεια μου έδωσε το όνομα στο Μαυροβούνιο, και έχτισε τα πάντα εκεί, τις εκκλησίες, τα κάστρα, τις πόλεις. Ήταν η παλαιότερη οικογένεια της χώρας. Είναι απλά ηλίθιο να λες ότι αυτή η οικογένεια δεν υπάρχει. Διότι μια βασιλική οικογένεια δεν ξεκινάει από το τίποτα. Υπάρχει μεγάλη ιστορία, μεγάλη παράδοση, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που δεν θέλουν να με αναγνωρίσουν, ενώ κάποια κόμματα με ήθελαν ακόμη και για νέο πρόεδρο του Μαυροβουνίου! Εγώ όμως δεν εποφθαλμιώ κανέναν θρόνο, απλά θέλω να αναγνωριστεί η οικογένεια μου ως ένα πολιτιστικό θέμα. Ως ένας φίλος του Μαυροβουνίου»!
«Είμαι πιο Έλληνας από την τέως βασιλική οικογένεια»
Όσο για τη φιλοδοξία του; «Το μεγάλο μου όνειρο θα ήταν μια μέρα να γίνω πρεσβευτής των πολιτιστικών θεμάτων της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Να μιλάω σε ανθρώπους και να λέω πόσο όμορφη είναι η χώρα και πόσο μαγευτικές οι τουριστικές της ομορφιές, το φαγητό και ο λαός της», ενώ υπογραμμίζει ότι ο ίδιος είναι πιο… Έλληνας από την ελληνική βασιλική οικογένεια: «Η ελληνική βασιλική οικογένεια, είναι υπέροχοι φίλοι, αλλά είναι Δανοί, δεν είναι Έλληνες. Εγώ είμαι ταπεινός άνθρωπος και Έλληνας. Οι ρίζες μου είναι ελληνικές. Από πολιτισμικής σκοπιάς, είμαστε Έλληνες, περισσότερο από αυτούς»…
Και τελικά, θα αναμιγνυόταν με τα πολιτικά πράγματα της χώρας; «Εγώ όχι, δεν θα μπορούσα διότι δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά. Ίσως όμως ο γιος μας να μπορούσε»…