Συστήθηκε ως «Σταύρος ο Έλληνας». «Μιλάς Ελληνικά;» τον ρωτάω εγώ. «Όχι» μου απαντάει εκείνος. «Ε, τότε τι Έλληνας είσαι;» τον ξαναρωτάω. Βρισκόμαστε στην Ελβετία αρχές Ιανουαρίου, πριν από μερικές μέρες.

Ο Σταύρος ενοχλήθηκε. «Με λένε ΣΤΑΥΡΟ και είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ» μου ξαναλέει, με αυστηρό ύφος αυτήν τη φορά.

Τον ρώτησα εάν γνωρίζει τι συμβαίνει στη… χώρα του αυτό τον καιρό.  Αναφέρομαι στα γεγονότα με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Για να είμαι ειλικρινής περιμένω να τον «πιάσω» αδιάβαστο και να του δείξω ότι δεν είναι τόσο Έλληνας, όσο νομίζει. «Αναφέρεσαι στην εξέγερση του κόσμου για το θάνατο του 15χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού;», μου απαντάει εκείνος και με αφήνει αποσβολωμένη. «Φυσικά και γνωρίζω τι γίνεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες».

Είναι γεγονός λοιπόν, ο μικρός Σταύρος Νιάρχος δεν λέει μόνο ότι είναι Έλληνας, το εννοεί κιόλας. Μου εξηγεί ότι έρχεται στην Ελλάδα μια φορά το χρόνο, μένει στην Αθήνα 2-3 μέρες και μετά «πάει σ’ ένα μέρος κοντά στις Σπέτσες».

Αναφέρει ότι έχει μεγαλώσει στο Παρίσι, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (φαντάζομαι ότι εκεί γνώρισε την Paris Hilton που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο) και τώρα ζει στη Νέα Υόρκη.        

Με ρωτάει για ποιο λογο έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος στην Ελλάδα, ενώ οι διαδηλωτές καίνε και καταστρέφουν την περιουσία απλών πολιτών, «οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα». Γνωρίζει επίσης ότι «η σφαίρα εξοστρακίστηκε» και φαντάζεται ότι «ο αστυνομικός δεν σκόπευε να σκοτώσει το παιδί».

Του απαντώ ότι η δολοφονία του παιδιού ήταν απλώς η αφορμή και όχι ο λόγος που ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Προσπαθώ να του εξηγήσω ότι οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με ένα μισθό της τάξεως των 700 ευρώ, κάτι που ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει εκείνος.

Ο Σταύρος παρεξηγήθηκε πάλι. «Γιατί το λες αυτό;» με ρωτάει ενοχλημένος. «Εμένα οι φίλοι μου στη Χαβαη ζουν με 15.000 δολάρια το χρόνο, και εγώ όταν πάω στη Χαβαη, ζω ακριβώς όπως και εκείνοι».

Και συνεχίζει: «Οικονομική κρίση δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, αυτό όμως δεν σου δίνει το δικαίωμα, ούτε είναι λόγος να καταστρέφεις την περιουσία του άλλου».

Άρχισε να με πείθει ότι πραγματικά τον ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Του εξηγώ λοιπόν ότι τη χώρα μας τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια την κυβερνούν οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου. «Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σ’ ένα πολιτικό αδιέξοδο, μας κυβερνούν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι και ανακυκλώνονται συνεχώς». Τον ρωταω αν έχει ακούσει για αυτές τις δυο οικογένειες. Γνώριζε και για τις δυο…

Φαίνεται ικανοποιημένος που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, και μαθαίνει τόσα πράγματα για τη… χώρα του. Εγώ από την άλλη, για να είμαι ειλικρινής, το τελευταίο πράγμα που περίμενα ήταν να μιλάω για τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας με το μεγάλο έρωτα της Paris Hilton, της Lindsay Lohan και πάει λέγοντας… Ένα νεαρό καρδιοκατακτητή του Χόλυγουντ δηλαδή, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι είναι Έλληνας.