Αν και είναι «Master chef» προτίμησε να παραμείνει «Νηστική πράκτορας». Η Ντίνα Νικολάου ξέρει καλά πώς να… ξελογιάζει τον ουρανίσκο όλων όσοι επιμένουν να πειραματίζονται με τις συνταγές της μέσα από τη συχνότητα του Star. Όπως αποκάλυψε στο ένθετο “Piazza” μπορεί να της έγινε η πρόταση από το Mega προκειμένου να συμμετάσχει στο ριάλιτι μαγειρικής, εκείνη, ωστόσο, προτίμησε να συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής στον Θανάση Πάτρα ο οποίος, μετά από μια τηλεοπτική σεζόν, άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σύλληψη της μαγειρικής δημιουργίας.

 Η Ντίνα Νικολάου, ωστόσο, εκτός από σεφ, είναι και επιχειρηματίας αφού διατηρεί ένα εστιατόριο στη Παρίσι κι ένα δεύτερο στην Κηφισιά. Με μια βαλίτσα στο χέρι είναι σε μία διαρκή μετακίνηση. Ποτέ , όμως, δεν ξεχνάει να αφήσει ένα κέικ σοκολάτας για πρωινό στους γιους της που το παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.

Με τόσες μαγειρικές δημιουργίες και είστε ακόμη… νηστικοί;

Είμαστε πάντα… νηστικοί για παραδοσιακές συνταγές για εποχικά και τοπικά προϊόντα, για γαστρονομικές ανακαλύψεις και ισορροπημένες προτάσεις διατροφής, για πρωτότυπες, γρήγορες και μεσογειακές συνταγές.

Φέτος η εκπομπή έχει πιο έντονο ταξιδιωτικό χαρακτήρα; Ο Θανάσης Πάτρας… ανακατεύεται ή σας ανακατεύει την κουζίνα;

Όχι. Τα γαστρονομικά ταξίδια του Θανάση θα συνεχιστούν όπως και στην προηγούμενη σεζόν. Το μεγαλύτερο βάρος της εκπομπής θα συνεχίσει να πέφτει στις συνταγές που ετοιμάζουμε στην τηλεοπτική μας κουζίνα, στις πληροφορίες γύρω από τα υλικά, τη σωστή διατροφή και πάνω από όλα στις γρήγορες, οικονομικές και εύκολες προτάσεις για το καθημερινό φαγητό. Νομίζω ότι ο Θανάσης έχει κάνει προόδους στην κουζίνα. Αρχισε να αντιλαμβάνεται τη σύλληψη μιας μαγειρικής δημιουργίας και να απολαμβάνει την παρασκευή της. Από την άλλη το χιούμορ του και η καλή παρέα είναι το καλύτερο «καρύκευμα» για τη μαγειρική μας.

Εχετε κάψει ποτέ φαγητό κατά τη διάρκεια της εκπομπής; Στο τέλος ποιος… πλένει τα πιάτα;

Οχι. Φροντίζω όλα να είναι οργανωμένα και τακτοποιημένα. Ο συντονισμός σε μια καθημερινή εκπομπή μαγειρικής απαιτεί σύστημα και πειθαρχία όπως ακριβώς και η επαγγελματική κουζίνα. Η εμπειρία μου στις επαγγελματικές κουζίνες με έχει βοηθήσει έτσι ώστε να λειτουργεί σήμερα όπως πρέπει παρασκηνιακά η εκπομπή μαγειρικής. Ποιος πλένει τα πιάτα; Κυριολεκτικά κάποιος άνθρωπος που βρίσκεται εκεί για αυτή τη δουλειά, μεταφορικά και ουσιαστικά εγώ και ο Θανάσης. Είναι η δική μας εκπομπή και έχουμε την ευθύνη της. Το θέμα είναι ότι περνάμε καλά και αυτό κάνει καλό και στα φαγάκια μας, γίνονται νόστιμα και ακαταμάχητα.

Θα αφήνατε τους «Νηστικούς πράκτορες» για να ενσωματωθείτε σε μια πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή όπως της Ελένης Μενεγάκη; Ποιον θεωρείτε πιο ισχυρό αντίπαλο από τους «απέναντι»;

Οι «Νηστικοί πράκτορες» είναι μια θεματική εκπομπή με συγκεκριμένο αντικείμενο. Μπορεί να παίζουμε απέναντι από τα ψυχαγωγικά προγράμματα μεγάλων σταθμών αλλά δεν είμαστε ανταγωνιστές δεν παράγουμε την ίδια εικόνα. Αν το έβλεπα ανταγωνιστικά δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι αυτή την ώρα με τη συγκεκριμένη εκπομπή στη τηλεόραση. Θα ήταν ιδιαίτερα αγχωτικό και ενδεχομένως αποκαρδιωτικό. Η σχέση με την τηλεόραση και την τηλεμαγειρική δεν άρχισε στο STAR αλλά στον ΑΝΤΕΝNΑ. Για δύο χρόνια επί «Πρωινού καφέ» είχα αναλάβει την στήλη της μαγειρικής. Μετά από αυτό μου έγινε πρόταση από το Star και έτσι προέκυψαν οι «Νηστικοί πράκτορες» που ήταν το επόμενο τηλεοπτικό μου βήμα. Γιατί να γυρίσω πίσω;

Σας έγινε πρόταση σε κάποιο από τα ριάλιτι μαγειρικής όπως το Master chef ή το Top chef; Ευγενία Μανωλίδου VS Νάντιας Μπουλέ. Ποια από τις δύο θα παίξει κατά τη γνώμη σας το ρόλο της συμβούλου μαγειρικής και γιατί;

Οσον αφορά στα ριάλιτι μαγειρικής που τόσος λόγος γίνεται και θα γίνει, ναι έγινε μια σχετική κουβέντα για τη συμμετοχή μου στο “Master chef” του Mega αλλά οι «Νηστικοί πράκτορες» είχαν προτεραιότητα για μένα. Δεν νομίζω ότι οι κυρίες Ευγενία Μανωλίδου και Νάντια Μπουλέ προορίζονται για το ρόλο συμβούλου μαγειρικής στα συγκεκριμένα ριάλιτι αλλά για το ρόλο παρουσιάστριας.

Μια Ελληνίδα στο… Παρίσι. Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να μπείτε ανταγωνιστικά στο γαστρονομικό σκηνικό της γαλλικής πρωτεύουσας;

Ζούσα στο Παρίσι από 21 ετών, εκεί σπούδασα μαγειρική εκεί δούλευα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ζω ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα. Η ανάδειξη και η αξιοπρεπής παρουσία της ελληνικής κουζίνας στα γαλλικά γαστρονομικά δρώμενα ήταν και είναι για μένα και την αδερφή μου την Μαρία μια πρόκληση, ένα στοίχημα. Άπειρες ώρες εργασίας ατέλειωτες προσπάθειες, ένα μπιστρό με ελληνική ταξιδιάρικη κουζίνα στο κέντρο του Παρισιού, δυο βιβλία ελληνικής μαγειρικής στη γαλλική αγορά, μια εκπομπή μαγειρικής στη γαλλική τηλεόραση, μαθήματα ελληνικής κουζίνας για τους σπουδαστές της GORDON BLEU… Δεν αποφάσισα να μπω ανταγωνιστικά στη γαλλική γαστρονομική σκηνή ξαφνικά και αβίαστα, το πάλεψα και το παλεύω.

Είστε τόσο τολμηρή όσο στην κουζίνα σας; Μικρή μπαίνατε στην κουζίνα της μαμάς;

Τολμηρή δεν ξέρω αν είμαι, το σίγουρο είναι πως δεν δειλιάζω εύκολα και δεν φοβάμαι να ρισκάρω όταν πιστεύω σε κάτι. Οταν παρασκευάζουμε ένα πιάτο μαγειρικής είναι σαν να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μέσα από τη μαγειρική με τους συνανθρώπους μας, για να γίνει αυτό πρέπει να σκύψουμε μέσα μας να βρούμε το δικό μας βάρος … Μαγειρεύω από πολύ μικρή. Στα δώδεκα έκανα την πρώτη τυρόπιτά μου στην οποία μάλιστα αποφάσισα να απαλύνω την αλμύρα της φέτας με δύο κουταλιές της σούπας μέλι. Η μαμά μου είναι εξαιρετική μαγείρισσα, αυτά που είναι αξεπέραστα είναι τα λαδερά της. Τέλεια. Ολη η Ελλάδα σε ένα πιάτο με μελιτζάνες και σκορδάτη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι; Ποιο πιάτο σας εντυπωσιάζει στη Γαλλία και γιατί;

Σίγουρα περνάει ο έρωτας από το στομάχι το θέμα είναι να μην μένει εκεί… Από την άλλη οι γεύσεις μας μεταφέρουν. Υπάρχουν πάντα γύρω μας οι γεύσεις των αναμνήσεων, της παιδικής ηλικίας, των ταξιδιών μας και πάνω από όλα οι γεύσεις του έρωτα. Στη γαλλική κουζίνα έχω μια αδυναμία στη πάπια με πορτοκάλι είναι εντυπωσιακό το πόσο σωστά ισορροπεί αυτό το πιάτο ανάμεσα στο γλυκό και στο αλμυρό. Η βάση του είναι μια σάλτσα εξαιρετική με πορτοκάλι και καραμέλα. Τα πιο κολακευτικά σχόλια, πάντως, τα έχω ακούσει από τους γιους μου. Οταν λείπω σε επαγγελματικά ταξίδια μου ζητάνε να τους αφήνω ένα κέικ σοκολάτας που τρώνε για πρωινό και παίρνουν μαζί τους σχολείο γιατί έτσι μου λένε πως αισθάνονται πως είμαι δίπλα τους.