Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές (σ.σ Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015) και το govastileto.gr μίλησε με Ελληνίδες, μάχιμες στην πολιτική σκηνή αλλά και στην έρευνα για θέματα ισότητας για το ρόλο της γυναίκας στα πολιτικά δρώμενα.

Δείτε τι μας είπαν: Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη υποψήφια με την «ΝΔ», η κα Φωτεινή Κούβελα υποψήφια βουλευτής με τον «Σύριζα», η κα Έλενα Κουντουρά υποψήφια με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», η κα Αναστασία Γκολιομύτη υποψήφια βουλευτής με τους «Πράσινοι Δημοκρατική Αριστερά» αλλά και η κα Σοφία Παυλάκη Πρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Για Θέματα Ισότητας).

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπουργός Τουρισμού και υποψήφια βουλευτής ΝΔ, Α’ Αθηνών

1.Τι γνώμη έχετε για τη συμμετοχή των Ελληνίδων στην πολιτική; Η μικρή τους συμμετοχή προκαλεί ένα δημοκρατικό έλλειμμα που πρέπει να μας ανησυχεί; Τι θα τις έκανε να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους;

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε ταυτίσει την πολιτική με τους άντρες. Στο παρελθόν πράγματι υπήρχε θέμα δημοκρατικού ελλείμματος, αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στη πολιτική. Οι διαφορές έχουν αρχίσει να εξισορροπούνται. Πιστεύω ότι στο μέλλον η παρουσία των γυναικών στο κοινοβούλιο θα αυξηθεί. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα και να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής. Οι γυναίκες δεν έχουν να φοβούνται τίποτε, αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

2. Πόσο δύσκολο τελικά είναι για μια γυναίκα να μπει σε ένα ανδροκρατούμενο αν μη τι άλλο χώρο, αυτόν της πολιτικής; Ποιες είναι ενδεχομένως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και που εντοπίζονται;

Σήμερα οι δυσκολίες στις οποίες αναφέρεστε έχουν αρχίσει να ξεπερνιούνται. Σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και η απόφαση της Ε.Ε να εφαρμόσει στην πράξη την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πηγάζουν από το γεγονός ότι έχουν πολλαπλούς ρόλους. Πολλές φορές η καριέρα, η εργασία γενικότερα πρέπει να συμβαδίσει με τη φροντίδα της οικογένειας.

3. Ισχύει ότι κάποιες φορές τα κόμματα βάζουν τις γυναίκες στα ψηφοδέλτια για να κλείσουν τρύπες τελευταίας στιγμής; Η επειδή απλά τους το επιβάλλει ο νόμος;

Ο Νόμος επέβαλλε ουσιαστικά την ισορροπία όταν πραγματικά υπήρχε έλλειμμα. Στα μεγάλα κόμματα όπου οι ικανοί υποψήφιοι είναι πολλοί δεν ισχύει η παρατήρηση σας. Πιστεύω ότι έχετε δίκιο, όσον αφορά τα μικρά κόμματα.

4.Οι σεξιστικές επιθέσεις την προεκλογική περίοδο είναι αναμενόμενες; Γιατί κατά την γνώμη σας συμβαίνει αυτό και πως τις αντιμετωπίζετε?

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο σεξισμός είναι ένα υπαρκτό και συνάμα απαράδεκτο φαινόμενο.
Είναι μορφή βίας. Πολλές φορές χρησιμοποιείται προς εκφοβισμό των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική. Όι περισσότερες γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική έρχονται αντιμέτωπες με ποικίλα σχόλια. Δυστυχώς κάποιες φορές αυτά αναπαράγονται και μέσω του Τύπου.

5. Γιατί τελικά δεν βλέπουμε γυναίκες πολιτικούς σε υψηλά αξιώματα για παράδειγμα πρωθυπουργούς, αρχηγούς κόμματος ακόμα και πρόεδρο δημοκρατίας. Αν είχαμε δηλαδή μια πολιτική σκηνή με μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε καίριες θέσεις στην Βουλή σε αυτή θα άλλαζε το τοπίο;

Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες λαμβάνουν υψηλά αξιώματα, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, όταν η πολιτική ήταν ανδροκρατούμενη. Σήμερα οι γυναίκες βρίσκονται στην κορυφή ή διεκδικούν επί ίσοις όροις την αρχηγία των κομμάτων τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

6. Πόση σημασία έχει η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας πολιτικού και πώς επηρεάζει την ψήφο των γυναικών και ανδρών ψηφοφόρων;

Ενδεχομένως στα πρώτα βήματα μιας γυναίκας που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, η εντυπωσιακή εμφάνιση, μπορεί να της δίνει πόντους. Ωστόσο δεν αρκεί η ομορφιά για να μείνεις στο συγκεκριμένο χώρο. Οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες κρίνονται από το έργο που αφήνουν πίσω τους, από την αποτελεσματικότητα, από τη διάθεση προσφοράς στον τόπο τους. Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για τους άλλους επαγγελματικούς χώρους.

7. Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που ενδιαφέρεται και ασχολείται με την πολιτική αλλά δε τολμά να μπει πιο ενεργά στον χώρο; Να το τολμήσει; Ποιο είναι το 1ο βήμα;

Φυσικά να το τολμήσει. Για μένα κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για το τόπο του και αισθάνεται ότι έχει τις δυνάμεις να προσφέρει τις ιδέες του και την ενεργητικότητα του, έχει υποχρέωση να το κάνει. Επιπλέον πιστεύω ότι η πολιτική έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, αρκεί να είναι ικανά, άξια και έντιμα. Τέλος θεωρώ την πολιτική λειτούργημα και αυτό διότι πολλές φορές ένας βουλευτής καλείται να πάρει αποφάσεις που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες του.



Ας θυμηθούμε τις ημερομηνίες σταθμούς που όλες μας πρέπει να γνωρίζουμε, για το πότε η γυναίκα άρχισε να έχει ισχύ, θέση και λόγο στα πολιτικά πράγματα:

Οι Ελληνίδες γυναίκες για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934.
Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956.
Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952.
Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε η πρώτη γυναίκα- υπουργός, που ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή το 1956.
Η πρώτη δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα στην Κέρκυρα.

Πηγή: govastileto.gr