Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια περίοδο τόσο αβέβαιη και σκοτεινή, που σου φαινόταν σχεδόν αδύνατο να διακρίνεις τον προσωπικό σου σκοπό; Η αναζήτηση του προσωπικού μας σκοπού – θεμελιώδης για την ψυχική και πνευματική μας ευημερία – είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μα όταν τον ανακαλύπτεις, σταματάς να καθοδηγείσαι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το χρήμα, η κοινωνική αναγνώριση ή η υλική ευημερία. Αντίθετα, κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό σε παρακινεί να σηκώνεσαι κάθε μέρα από το κρεβάτι και να συνεχίζεις την προσπάθεια.
Ο σκοπός μας λειτουργεί ως μια εσωτερική πυξίδα, δίνοντάς μας νόημα και κατεύθυνση στις επιλογές μας. Πολύ δυστυχώς, όμως, ζούμε σε έναν κόσμο που μας εκπαιδεύει να εστιάζουμε περισσότερο στο «έχω» παρά στο «είμαι» – συνήθως είμαστε όσα έχουμε. Οπότε επιδιώκουμε να κάνουμε επιλογές που μας βοηθούν να αποκτήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Επιλέγουμε επαγγέλματα, σχέσεις και έναν γενικότερο τρόπο ζωής που φαίνονται σωστά στα μάτια της κοινωνίας ή έστω απλά μας εξασφαλίζουν κάποια σταθερότητα. Καλά όλα αυτά, όμως είναι πραγματικά συνδεδεμένα με τους αληθινούς μας πόθους και όνειρα; Η δυσαρμονία αυτή μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση κενού, την οποία πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε.
Προσωπικά, πάντα θεωρούσα τα υλικά αγαθά και τις εξωτερικές κατακτήσεις όμορφα συμπληρώματα στη ζωή μου, δεν ήταν ποτέ όμως ο αυτοσκοπός μου και η πηγή της χαράς μου. Τα διακοσμητικά (όσο εντυπωσιακά κι αν είναι) παραμένουν απλώς διακοσμητικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν ορίζουν την αληθινή σου ταυτότητα, και άρα μπορείς να τα αποχωριστείς όποτε το κρίνεις απαραίτητο (ή ακόμη κι αν σου επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες), χωρίς να χάσεις κάτι ουσιαστικό.
Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη είναι ότι δε κάνουν στον εαυτό τους τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ήδη από τη δική μου τη γενιά, πολλοί επέλεγαν σπουδές με γνώμονα μια επαγγελματική κατεύθυνση που θα τους εξασφάλιζε μια θέση στο δημόσιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν σπούδαζα Ιστορία για το πρώτο μου πτυχίο στην Ελλάδα, τη φρενίτιδα που επικρατούσε γύρω από το Παιδαγωγικό Τμήμα, λόγω της φήμης ότι οι απόφοιτοί του θα είχαν εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο. Δεν έχω καμία αντίρρηση στο να ακολουθήσει κάποιος το Παιδαγωγικό, είναι ένας πολύτιμος τομέας. Αλλά αναρωτιέμαι, πόσοι εξ αυτών που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο το έκαναν από πραγματική αγάπη για τα παιδιά και την εκπαίδευση; Και πόσοι από αυτούς είναι ευτυχισμένοι με την απόφασή τους σήμερα;
Κι εγώ έχω βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια διλήμματα, ειδικά σε αυτή την εποχή. Μετά από μια σύντομη καριέρα στην ακαδημία, ήρθε η στιγμή που έκανα στον εαυτό μου την πιο σημαντική ερώτηση: τι με κάνει να νιώθω πραγματικά εκπληρωμένη; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και πάντα μπροστά μου: ήθελα να βοηθώ ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία και την καθημερινότητά τους. Ήθελα να κάνω τη διαφορά στη ζωή τους. Δεν με ενδιέφερε το πόσα χρήματα θα έβγαζα ούτε η ασφάλεια που μου πρόσφερε η ακαδημαϊκή μου καριέρα. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι δεν υπήρχε τίποτα που να θέλω περισσότερο. Η απόφαση αυτή με οδήγησε σε μια εντελώς νέα κατεύθυνση που δεν είχα προβλέψει. Παρόλο που είχα ήδη ένα διδακτορικό, αποφάσισα να συνεχίσω: σπούδασα Performance Coaching, πήρα πιστοποιήσεις στο Solution-Focused Therapy, και πρόσφατα επέστρεψα στο πανεπιστήμιο να σπουδάσω Ψυχολογία. Δεν ήταν εύκολο, δεν είναι εύκολο – κάθε νέο βήμα απαιτούσε χρόνο, κόπο και θυσίες. Αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ήξερα ότι ακολουθούσα το δρόμο που πραγματικά μου έδινε νόημα, και τίποτα δε μπορούσε να με σταματήσει.
Δεν σου προτείνω φυσικά να ακολουθήσεις διά βίου εκπαίδευση. Ωστόσο, με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, σου προτείνω να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κάνεις μια ανοιχτή συζήτηση με τον εαυτό σου και να σκεφτείς τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Μη φοβηθείς να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου. Η ζωή δεν είναι ένας ευθύγραμμος προορισμός – είναι ένα ταξίδι, μια ατελείωτη εξερεύνηση γεμάτη στροφές, ανατροπές, και προσωπική ανάπτυξη. Δεν είναι δύσκολο να βρεις το σκοπό σου στη ζωή, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις.
Εσύ έχεις ανακαλύψει τον σκοπό της ζωής σου; Σε εμπνέει η αρχή του νέου έτους να κάνεις μια εσωτερική ανασκόπηση και να αναλογιστείς τι σε γεμίζει πραγματικά;