Υπάρχει, γενικά, η αντίληψη ότι η ελπίδα είναι ένα αφηρημένο συναίσθημα που πλανάται στον αέρα. Η ελπίδα όμως είναι κάτι με αληθινή επίδραση επάνω μας, με απτές συνέπειες στο σώμα, στη φυσιολογία και στον εγκέφαλό μας, σε καθημερινή βάση. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια δυσκολία και, κόντρα στις συνθήκες, κάνεις χρήση των αποθεμάτων της ελπίδας σου, το μυαλό σου θα κάνει όλα αυτά που μπορεί να κάνει ένας εγκέφαλος! Ξέρεις πώς γίνεται αυτό;

Καταρχάς, με τη φαντασία σου! Όσο περισσότερο εξελίσσεις την ικανότητά σου να οραματίζεσαι αυτό που επιθυμείς, τόσο ευκολότερο γίνεται να το αποκτήσεις. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό που λέμε στα αγγλικά visionboard, έναν πίνακα δηλαδή, όπου έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το αντικείμενο του πόθου τους είτε σε εικόνα είτε σε λέξεις, καθημερινά. Κοίτα να δεις τι κάνει αυτό: ας υποθέσουμε ότι θέλεις να αγοράσεις ένα καλό αυτοκίνητο. Αν τοποθετήσεις τη φωτογραφία αυτού του αυτοκινήτου στο δικό σου visionboard, σε σημείο που έχεις τη δυνατότητα να το αντικρίζεις συχνά, το μυαλό σου θα κάνει αυτό που ξέρει: θα βλέπεις το αυτοκίνητο που ονειρεύεσαι και θα σκέφτεσαι «ελπίζω μια μέρα να το αποκτήσω!». Αυτή είναι η δύναμη του visionboard!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νοερή απεικόνιση είναι μία στρατηγική – κλειδί για την ανάληψη σοβαρών αποφάσεων.Η ανθρώπινη φαντασία δεν έχει όρια και αυτό έχει σαν συνέπεια να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.Όταν ονειρεύομαι κάτι που πιστεύω ότι θα με κάνει ευτυχισμένη, το μυαλό μου κάνει την υπόθεση ότι είναι πολύ εύκολο να το κατακτήσω. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο οραματίζομαι κάτι που θέλω, τόσο πιο εύκολα το αποκτώ. Βλέπεις αυτό που επιθυμείς και ο εγκέφαλός σου αμέσως σκέφτεται «το ελπίζω».Και αυτός είναι ο λόγος που τα visionboards είναι τόσο αποτελεσματικά! Γιατί πολύ απλά, ο εγκέφαλός σου το βλέπει, το μεταφράζει σε ελπίδα, και τότε η επιθυμία γίνεται μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερες πιθανότητες να το αποκτήσεις.

Πριν από λίγο καιρό, έβλεπα μία από τις συνεντεύξεις που είχε κάποτε παραχωρήσει ο Shaquille O’Neal. Σε ένα από τα τουρνουά που έλαβε μέρος (έπαιζε με τους Boston Celtics αν δεν κάνω λάθος!), φρόντισε να διακοσμήσει τα αποδυτήρια με άπειρες αφίσες και αυτοκόλλητα που απεικόνιζαν ένα κύπελλο – προγραμμάτιζε δηλαδή τον εγκέφαλό του να κρατάει ζωντανή την ελπίδα μιας νίκης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια ιδιοτροπία – καταγράφει με το ζόρι ευχάριστες εμπειρίες, δίνει τεράστια έμφαση όμως στην παραμικρή απογοήτευση. Και αυτές οι πικρές εμπειρίες γίνονται συναισθήματα και απενεργοποιούν τα συστήματα κινήτρων του εγκεφάλου. Η προσμονή και προσδοκία, όμως, για κάτι που ποθούμε πολύ παρακινεί τον εγκέφαλο να δουλέψει πιο σκληρά. Και όσο διατηρούμε την ελπίδα ότι οι επιθυμίες μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, τόσο το σύστημα κινήτρων παραμένει ενεργό.
 

Ιουλία Καζάνα-McCarthy
Δρ. Κοινωνιολογίας (University of Surrey, UK)
Πιστοποιημένη Life Coach (International Coaching Federation, ICF)
Solution Focused Θεραπεύτρια (BRIEF & The Solution Focused Universe)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης