Η διεθνής ερευνητική επιτροπή για τη Λιβύη ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν «συμπληρωματικές έρευνες» για τις επιδρομές του ΝΑΤΟ στην βορειοαφρικανική χώρα εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης το 2011, κατά τη διάρκεια των οποίων βρήκαν τον θάνατο 60 άμαχοι και τραυματίσθηκαν άλλοι 55, τονίζεται στην καταληκτική της έκθεση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, δικαστής Φίλιπ Κιρς, παρουσιάζοντας την καταληκτική του έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει πως «μολονότι το ΝΑΤΟ δήλωσε πως είχε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμάχους», η επιτροπή δεν «έχει συλλέξει επαρκείς πληροφορίες για να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα γεγονότα» και ζητεί μία «συμπληρωματική έρευνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελική έκθεσή της, η επιτροπή συμπεραίνει πως «από τις 20 επιδρομές του ΝΑΤΟ που εξετάσθηκαν, η επιτροπή έχει καταμετρήσει πέντε επιδρομές κατά τις οποίες συνολικά 60 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 55 τραυματίσθηκαν».

‘Αλλες δύο επιδρομές κατέστρεψαν πολιτικές υποδομές χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιος στρατιωτικός στόχος σε αυτές, τονίζεται στο κείμενο.

Παρά τις προηγούμενες πληροφορίες, η έκθεση καταλήγει πως το ΝΑΤΟ «διεξήγε μία επιχείρηση μεγάλης ακριβείας και με μία αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων κατοίκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιρς τόνισε πως η επιτροπή έλαβε υπόψη της πως «κάποιες φορές σκοτώνονται άμαχοι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιδρομών, αλλά πάντως δεν είναι σε θέσει να συμπεράνει» όσον αφορά τα αναφερόμενα συμβάντα πως «το ΝΑΤΟ είχε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμάχους, όπως όφειλε να πράξει».

Στην τελική έκθεση υπογραμμίζεται πως το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε διογκώσει τον απολογισμό των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Ιδίως τονίζεται πως έχει λάβει μία «αξιόπιστη αναφορά» που αποκαλύπτει τη μεταφορά από τον λιβυκό στρατό πτωμάτων από νεκροτομείο στο σημείο ενός βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης