Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η μείωση της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τον στρατό της Ρωσίας θα ήταν «κακό σημάδι», καθώς το νέο πακέτο χρηματοδότησης παραμένει βυθισμένο σε τέλμα στο Κογκρέσο.
«Η παθητικότητα από τις ΗΠΑ, ή η έλλειψη υποστήριξης, θα ήταν κακό σημάδι. Αυτό δεν θα ήταν σωστό για κανέναν», έκρινε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες Κυριακή από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εταίρος μας υπ’ αριθμόν ένα», υπενθύμισε.
Αφού προσέφερε στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είδε τις πιστώσεις γι’ αυτή να εξαντλούνται στα τέλη του 2023.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετο πακέτο 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως η διαπραγμάτευση με τους Ρεπουμπλικάνους, που απαιτούν ανταλλάγματα, ειδικά ως προς την πολιτική για τη μετανάστευση, βρίσκεται σε τέλμα.
Η πιο πρόσφατη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ανακοινώθηκε την 27η Δεκεμβρίου· ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει επανειλημμένα πως εάν δεν υπάρξει έγκριση νέας χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, δεν προβλέπεται άλλη.
Μπροστά στο παρατεινόμενο αδιέξοδο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει το οικονομικό βάρος του για να κινητοποιήσει ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
«Πολλές χώρες έχουν μεγάλες οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία κι οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τις αποφάσεις της, καθώς έχει ισχυρή οικονομία», είπε ο Ζελένσκι.
«Η Γερμανία μπορεί να καταφέρει να ενισχυθεί (η υποστήριξη) της ΕΕ», εκτίμησε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τους ευρωπαίους εταίρους του να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία, για να υπερασπιστεί τις δικές της χώρες», είπε ο καγκελάριος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, κρίνοντας ότι η συμβολή που προβλέπουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το 2024 μέχρι στιγμής «δεν είναι αρκετά υψηλή».
Σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι θέλησε να φανεί αισιόδοξος χθες για το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται λιγότερο διατεθειμένος να στηρίξει το Κίεβο, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν νομίζω πως η πολιτική των ΗΠΑ εξαρτάται από μόνο ένα πρόσωπο», είπε, διαβεβαιώνοντας πως «η μεγάλη πλειονότητα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει την Ουκρανία».