Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Δύση «φοβάται» τόσο την ήττα της Ρωσίας, όσο και την ήττα της χώρας του στον πόλεμο που μαίνεται από το 2022, κατάσταση που χαρακτήρισε «παράλογη», στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε σε παράλογη κατάσταση, στην οποία η Δύση φοβάται το ενδεχόμενο η Ρωσία να χάσει τον πόλεμο. Και (ταυτόχρονα) δεν θέλει να αφήσει την Ουκρανία να χάσει. Διότι οριστική νίκη της Ουκρανίας θα σήμαινε ήττα της Ρωσίας και οριστική νίκη της Ρωσίας θα σήμαινε ήττα της Ουκρανίας», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του «απαγόρευσε» να πλήξει την επικράτεια της Ρωσίας με όπλα που προμηθεύει

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης πως η Δύση του έχει απαγορεύσει να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτοί» (οι Ρώσοι) μπορούν να μας βομβαρδίζουν από το έδαφός τους, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να πλήξουμε τα συστήματά τους στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Δεν μας έχει δοθεί τέτοιο δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αυτή την εβδομάδα.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει παρά το 1/4 των αντιαεροπορικών μέσων που χρειάζεται στον πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν διαθέτει παρά μόλις το ένα τέταρτο των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που χρειάζεται, ενώ για να τερματίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στους αιθέρες θα χρειαστεί επίσης 120 ως 130 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, δεν διαθέτουμε παρά το 25% αυτών που χρειαζόμαστε για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, μιλάω για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot, ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει ανάγκη να της διατεθούν «120 ως 130» F-16 ή άλλα σύγχρονα μαχητικά προκειμένου να πάψει «η Ρωσία να έχει κυριαρχία στους αιθέρες».

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και πρόβλημα με το «ηθικό» του στρατού της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο πλήττει το ηθικό των δυνάμεών του, καθώς τίθεται από σήμερα σε ισχύ νέος στρατολογικός νόμος, με βασικό σκοπό την αναπλήρωση της ισχύος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Πρέπει να αναπληρώσουμε τις εφεδρείες (…) μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά. Πρέπει να το κάνουμε, ώστε τα παιδιά (στο μέτωπο) να μπορούν να εναλλάσσονται ομαλά. Έτσι θα βελτιωθεί το ηθικό», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έφοδος της Ρωσίας στην περιφέρεια Χάρκοβο πιθανόν δεν είναι παρά η πρώτη σειράς επιθέσεων

Ο  Ζελένσκι έκρινε ότι οι έφοδοι στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολικά) πιθανόν δεν είναι παρά το πρώτο στάδιο ευρύτερων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων και ότι η Μόσχα θα ήθελε να «επιτεθεί» στην ομώνυμη πρωτεύουσά της.

«Άρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Και αυτό είναι το πρώτο κύμα τους. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, ενώ η Ρωσία κατήγαγε τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη της από τα τέλη του 2022.

Ακόμη, εκτίμησε πως η Ρωσία δεν έχει τα μέσα για να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του, το Κίεβο.

«Δεν έχουν τις δυνάμεις για ευρείας κλίμακας επίθεση στην πρωτεύουσα, όπως στην αρχή της εισβολής», τον Φεβρουάριο του 2022, είπε ο Ζελένσκι, επιμένοντας πως το Ντονμπάς (ανατολικά) και το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) είναι πλέον οι βασικοί στόχοι του Κρεμλίνου.

Απορρίπτει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Ζελένσκι τόνισε, ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο ολυμπιακής εκεχειρίας.

«Του είπα: Εμανουέλ (σ. AFP : Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έβαλε την ιδέα στο τραπέζι), δεν το πιστεύουμε. Ας φανταστούμε μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Καταρχήν, δεν εμπιστευόμαστε τον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Δεύτερο, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτο (…), πες μου, Εμανουέλ —του είπα—, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;».

«Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε ανακωχής που παίζει το παιγνίδι του εχθρού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης