Αισιόδοξος πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του για την παράδοση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών εμφανίστηκε την Πέμπτη (1/6) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Σήμερα άκουσα μηνύματα ισχυρής υποστήριξης από πολλές χώρες», είπε ο Ζελένσκι κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες. Είπε ότι ενημερώθηκε για «σημαντικό αριθμό» μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία τόνισε πως είναι αναγκαία πρωτίστως για την προστασία του ουκρανικού πληθυσμού από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, παρά για την αντεπίθεση σε βάρος των εισβολέων.
Το Κίεβο έχει ήδη παραλάβει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, αλλά έχει δρομολογηθεί η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16.
Μέχρι η ουκρανική πολεμική αεροπορία να ενισχυθεί με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, το Κίεβο χρειάζεται περισσότερες συστοιχίες Patriot, τόνισε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο της ΕΠΚ που φιλοξενήθηκε στο χωριό Μπουλμποάτσα της Μολδαβίας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.
«Η συγκέντρωση (πυραύλων) Patriot θα βάλει τέλος στον ρωσικό εκβιασμό με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ η συγκέντρωση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών θα αποδείξει ότι η τρομοκρατία σε βάρος των πολιτών μας δεν θα έχει απολύτως καμία τύχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχει ήδη παραδώσει το Βερολίνο, ιδιαίτερα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις τους στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, του οποίου η χώρα έχει στείλει Patriot στο Κίεβο και έχει συμφωνήσει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά F-16, προέτρεψε και άλλες κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Ζελένσκι. «Δεν χρειάζεται να σας πω πόσα διακυβεύονται», συμπλήρωσε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης την βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία και δεν θέλει η Ρωσία να τη διαλύσει, πρέπει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ρωσία φοβάται το ΝΑΤΟ και επιχειρεί να «καταπιεί» τα κράτη που δεν βρίσκονται υπό την προστασία του.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως θεωρεί ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΠΚ στέλνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υπεράσπιση της διεθνούς τάξης.
Ενοχλημένος από τη σύνοδο κορυφής στη Μολδαβία εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). «Η Δύση πιέζει τη Μολδαβία να εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση», υποστήριξε ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ.