Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει μόλις το 10% των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχει ανάγκη και απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία.
Μιλώντας σε συνεδρίαση ερωτήσεων – απαντήσεων στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ζελένσκι τόνισε ότι η διπλωματία δεν είναι εφικτή με ηγέτες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η κατάσταση στις περιοχές της επαρχίας του Χαρκόβου στο ανατολικό τμήμα της χώρας που έχουν απελευθερωθεί από τον ρωσικό στρατό είναι «εξίσου φρικτή» με αυτή που επικρατούσε στο Ιρπίν και τη Μπούτσα, όπου είχαν βρεθεί ομαδικοί τάφοι. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εξάλλου εκτίμησε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Ζελένσκι: «Να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας»
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε σήμερα από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη «κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της Μόσχας.
«Πρέπει η Ρωσία να αναγνωριστεί ως επιτιθέμενη και κάθε δολοφόνος και σφαγέας να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου», υπογράμμισε ο Ζελένσκι μιλώντας με βιντεοσύνδεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι νομικοί μηχανισμοί για να γίνει αυτό (…) Έχετε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης η Ρωσία και να εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ζελένσκι είχε ήδη διατυπώσει αυτό το αίτημα στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώπιον του ΟΗΕ.
«Χρειάζονται εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα. Είδαμε πώς η Ρωσία απορρίπτει κάθε διάλογο, πώς θέλει να μιλάει τη γλώσσα του τρόμου. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα επίπεδα: νομικό, πολιτικό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, επικρίνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης που διατήρησε στους κόλπους του τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η «πρόφαση» του διαλόγου με τη Ρωσία δεν θα πρέπει «να κρύβει κάποιες πτυχές του πολέμου» και να χρησιμοποιείται για να «κρυφτεί η αλήθεια», εκτίμησε.
Παράλληλα ο Ζελένσκι ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να «κάνει τον επιτιθέμενο να πληρώσει δίκαιο τίμημα για την επίθεσή του» και να «προετοιμάσει τον δρόμο ώστε οι υπεύθυνοι για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».
«Η απομόνωση της Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο είναι σημαντική, αυτή την πίεση πρέπει να νιώθουν: πρέπει να δείξουμε στον ρωσικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος θα του κοστίσει ακριβά», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.