Οι Ευρωπαίοι θέλουν να προωθήσουν μια “στρατηγική Ελσίνκι 2” κατευνασμού για την ασφάλεια της ηπείρου, σε αντίθεση με τη “Γιάλτα 2” κατά του μπλοκ που προσπαθούν να επιβάλουν οι Ρώσοι, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

“Η Ρωσία πρότεινε θεμελιώδεις αρχές που μοιάζουν πολύ με μια επιστροφή στο status quo πριν από το 1975, δηλαδή ένα σχήμα Γιάλτα 2 που οδηγεί στην πραγματικότητα στην αναζωπύρωση των συμμαχιών, των περιοχών επιρροής”, είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές στερούν από ορισμένες χώρες την ελευθερία επιλογής και την κυριαρχία τους, να προσχωρούν σε συμμαχίες”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ασφαλείας με στόχο την ανασύσταση της σφαίρας επιρροής της στην πρώην ΕΣΣΔ και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ της Συμμαχίας και του εδάφους της στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα δέσμευση από το ΝΑΤΟ να σταματήσει οποιαδήποτε διεύρυνση προς ανατολάς, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, και να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στα νέα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, από τις χώρες της Βαλτικής έως τη Ρουμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Αυτό ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα πράγματι ένα νέο μοίρασμα της Ευρώπης όπως αυτό που καταγράφηκε στις διασκέψεις της Γιάλτας και του Πότσνταμ το 1945 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, των δύο νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Απέναντι σε μια στρατηγική που θέλει να προωθήσει μια Γιάλτα 2, εμείς πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική που θα ήθελε να προωθήσει ένα Ελσίνκι 2, στη λογική των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν το 1975 από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη των συμφωνιών του Ελσίνκι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ εκείνη την περίοδο, που παρατάθηκαν με τη Χάρτα του Παρισιού του 1990”, πρόσθεσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμφωνίες αυτές, που υπογράφηκαν στο τέλος της διάσκεψης του Ελσίνκι για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, προσηλώθηκαν στον κατευνασμό μεταξύ Δυτικών και Σοβιετικών έπειτα από δεκαετίες Ψυχρού Πολέμου, διασφαλίζοντας το απαραβίαστο των συνόρων και επιτρέποντας μεγαλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων και ιδεών.

Η Χάρτα του Παρισιού

Η Χάρτα του Παρισιού για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που θεσπίστηκε στη βάση των συμφωνιών του Ελσίνκι, επικύρωσε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενισχύσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βρέστη (δυτική Γαλλία) τη θέση τους μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα της εβδομάδας μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων, ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

“Είτε είναι εντός της Συμμαχίας είτε στον ΟΑΣΕ, (οι Ευρωπαίοι πρέπει) “να πάρουν τη θέση τους” στο διάλογο με τη Ρωσία, επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

“Το γεγονός ότι μας συμβουλεύτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη συνάντησή τους με τους Ρώσους τη Δευτέρα στη Γενεύη και έπειτα από αυτήν την πρώτη συνάντηση είναι ένα θετικό σημάδι. Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί”, πρόσθεσε.

Περιέγραψε επίσης μια προσεχή επανάληψη των συνομιλιών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης που μετρά περισσότερους από 13.000 νεκρούς από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Βλέπω σημάδια πιθανής ανάκαμψης”, υπογράμμισε, μετά την κοινή επίσκεψη διπλωματικών συμβούλων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο.

Η Ρωσία παραβλέπει εδώ και μήνες αυτή τη μορφή συνομιλιών που στοχεύει στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ (2015) και πήρε το όνομά της από μια πρώτη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών το 2014 στη Νορμανδία (δυτική Γαλλία).

Σε όλα αυτά τα φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ όπου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης υπό πολωνική προεδρία, “οι Ευρωπαίοι είναι επιφορτισμένοι για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα ασφαλείας”, διαβεβαίωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης