Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με το Brexit και εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα εξόδου, αλλά εάν αυτό συνέβαινε πράγματι το 2019, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, θα υπερέβαινε κατά πολύ την αντίληψή μας περί αποφυγής διαιώνισης της εκκρεμότητας, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Δεν έχουμε νέα θέση σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με την Μ. Βρετανία σε σχέση με το Brexit. Εναπόκειται στην Μ. Βρετανία να ξεκαθαρίσει πώς θέλει να διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η ίδια θέση που παρουσιάστηκε αναλυτικά, όταν η νέα πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο. Η Μ. Βρετανία είναι, σήμερα, κράτος-μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και για όλα τα υπόλοιπα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε πραγματικά μόνο όταν η Μ. Βρετανία επικαλεστεί το Άρθρο 50, όταν δηλαδή θα έχει υποβάλει την αίτησή της για έξοδο. Η κυρία Μέι είχε ανακοινώσει ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει για αυτό κάποια καινούργια γερμανική και πιστεύω ούτε ευρωπαϊκή θέση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παλαιότερη δήλωση της καγκελαρίου ότι δεν επιθυμεί μια «επ’ αόριστον εκκρεμότητα», πρόσθεσε: «Αν το Άρθρο 50 ενεργοποιείτο πράγματι μόλις το 2019, αυτό σίγουρα θα υπερέβαινε κατά πολύ την αντίληψή μας περί εκκρεμότητας. Πρόκειται για ακόμη δυόμισι χρόνια», δήλωσε, για να προσθέσει όμως ότι κανένας δεν ερμήνευσε κατ’ αυτό τον τρόπο τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο Βερολίνο και να καταλήξει λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να εκφραστεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των Βρετανών, με βάση υποθετικά σενάρια.
Ερωτηθείς σχετικά με τον λόγο μη συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για τακτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά των «27» και αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στις Βρυξέλλες. «Είναι απολύτως λογικό να πρέπει οι 27 να διαβουλευτούν για το κοινό τους μέλλον, όταν ένα 28ο μέλος δεν έχει μεν επισήμως δρομολογήσει την έξοδό του, αλλά την έχει ήδη ανακοινώσει», επισήμανε.