«Σαρανταένα χρόνια μετά την αποφράδα 20ή Ιουλίου 1974, η διεθνής κοινότητα και ο δημοκρατικός κόσμος σε ολόκληρη τη γη έχουν καταδικάσει την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Η καταδίκη, ωστόσο, δεν αρκεί ούτε αντισταθμίζει την συνεχιζόμενη κατοχή και τα διεθνή εγκλήματα με θύματα τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, αλλά και την ειρήνη ως πανανθρώπινη αξία και ως προϋπόθεση κοινωνικής ευημερίας» αναφέρει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 ετών από την εισβολή του Τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Στην ανακοίνωσή της, η πρόεδρος της Βουλής σημειώνει:
«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ανεξαρτησία, εθνική, πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση και ισότιμη συνύπαρξη. Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τις οικογένειές τους. Τιμούμε τη μνήμη και την ιστορία. Στηρίζουμε τους αγώνες του κυπριακού λαού για την επανένωση και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, με πλήρη θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για μια λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής-Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, στο πλαίσιο και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί οφείλουν να συμπράξουν αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη απόδοσης στους λαούς της ιστορικής αλήθειας προς αποκατάσταση του δικαίου. Ελλάδα και Κύπρος, τιμώντας το δικαίωμα των λαών για Δικαιοσύνη και Αλήθεια, οφείλουν να συμβάλουν στην διαλεύκανση ιδίως των ιστορικών ευθυνών που οδήγησαν στην κυπριακή τραγωδία, η αναγνώριση και απόδοση των οποίων αποτελεί και στοιχείο ουσιαστικής προώθησης της συμφιλίωσης.
Η πάροδος του χρόνου παγιώνει τη διχοτόμηση τόσο στα εδάφη όσο και στις συνειδήσεις. Η επανένωση της Κύπρου συνιστά αδήριτη ανάγκη και ιστορική προτεραιότητα. Θα επιτρέψει στους πολίτες των δύο κοινοτήτων να δουλέψουν μαζί, να δημιουργήσουν ξανά, να ελπίσουν και να παλέψουν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον. Θα αποτελέσει σίγουρα και ένα νέο υπόδειγμα αλληλέγγυας συνύπαρξης στην πληγωμένη από ακραίες και απάνθρωπες πολιτικές Ευρώπη.
Η Ελληνική Βουλή θα είναι ουσιαστικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια».