του Κώστα Μπετινάκη
Πριν μερικές εβδομάδες κυριαρχούσε στα διεθνή ΜΜΕ η υπόθεση της δηλητηρίασης με χημικό όπλο του πρώην κατασκόπου της ΕΣΣΔ Σεργκέι Σκρίπαλ και της ενήλικης κόρης του Γιούλια στη βρετανική επαρχιακή πόλη Σόλσμπερι, στις 4 Μαρτίου.
Είχε ακολουθήσει κατευθείαν κατηγορία εναντίον του Κρεμλίνου (από τις βρετανικές αρχές) και απέλαση 150 Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ και 28 κυρίως δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίποινα. Χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον των ενόχων από τις βρετανικές αρχές που εξακολουθούν να δείχνουν με το δάχτυλο τη Ρωσία.
Απόλυτη σιωπή για την πορεία της υγείας του Σκρίπαλ. Οι βρετανικές αρχές έχουν κρύψει την κόρη του Γιούλια που έχει αναρρώσει, από το θανατηφόρο χημικό όπλο. Ποιες είναι αποδείξεις που υπάρχουν για τους ενόχους και ποιοι ακριβώς είναι αυτοί;
Και το πλέον σημαντικό: Το χημικό όπλο «Novichok» που λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε και ήταν ρωσικής προέλευσης, έχει παραχθεί και δοκιμασθεί ακόμη και στην Τσεχία, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της χώρας Milos Zeman σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Barrandov TV Channel.
«Θα ήταν υποκριτικό να μην το παραδεχθούμε-δεν χρειάζεται να λέμε ψέματα», δήλωσε. Για να προσθέσει πως έχει γνώση του ζητήματος από πληροφορίες από τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες (BIS).
Η δήλωση του Τσέχου προέδρου ήρθε μετά την καταγγελία της Μόσχας ότι το χημικό όπλο «Novichok» είναι σε θέση να κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Σλοβακία, την Σουηδία και την Τσεχία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ, έχει δηλώσει ότιη ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον των Σκρίπαλς είναι τοξική ουσία που διαθέτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Dr Alexander Yakovenko, δήλωσε πως στις 12 Μαρτίου κλήθηκε στο Φόρεϊν Όφις, όπου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του είχε δώσει προθεσμία μιας ημέρας να του δηλώσει αν επρόκειτο για απ΄ευθείας πράξη με υπευθυνότητα του ρωσικού κράτους «σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις» για την δηλητηρίαση των Σκρίπαλς.
Δύο μήνες έχουν περάσει από την δηλητηρίαση και ακόμη ένας μήνας από την ευθεία κατηγορία γι’ αυτό το έγκλημα, εναντίον της Ρωσίας που είχε διατυπώσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Ωστόσο παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία αρνείται να παραδώσει τα στοιχεία που συνθέτουν οποιοδήποτε κατηγορητήριο.
«Έχουμε την εντύπωση πως η βρετανική κυβέρνηση επίτηδες καταστρέφει τα στοιχεία, καθιστώντας οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα αδύνατη», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι που υποβάλλουν ερωτήματα για την υπόθεση, όπως ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ουζμπεκιστάν Craig Murray. Όπως είχε δηλώσει με tweet του «η μόνη επίσημη κίνηση των βρετανικών αρχών είναι να λογοκρίνουν τα ΜΜΕ του συρμού μέσω ειδικής ειδοποίησης (via a D Notice…) που απαγόρευε να αποκαλυφθεί η κατοικία όπου έχει μεταφερθεί μετά την ανάρρωσή της η Γιούλια Σκρίπαλ».
Για το ίδιο θέμα διαμαρτύρονται οι ρωσικές αρχές που οι Βρετανοί δεν επιτρέπουν να έρθουν σε επαφή με Ρωσίδα υπήκοο.
Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επανειλημμένα διατύπωσε την άποψη πως «δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την πηγή».
O Sir Mark Sedwill, επικεφαλής της επιτροπής που συντονίζει τις εργασίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5, MI6 και GCHQ, παραδέχθηκε πως «η αστυνομία δεν βρίσκεται κοντά στον προσδιορισμό των «κακών» που δηλητηρίασαν του Σκρίπαλς, απαντώντας σε ερώτηση από μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων.
Παρ΄όλα αυτά όμως, ο Sir Sedwill επιμένει πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αν θα μπορέσουμε να αποδείξουμε πως η Μόσχα έχει ή όχι ανάμειξη στην υπόθεση Σκρίπαλ είναι αδιάφορο», είναι από τους τίτλους που διαβάσαμε στην συντηρητική «independent.co.uk».
Αλλά και η προσκείμενη στους Εργατικούς «Τhe Guardian» γράφει: «Η Ρωσία έχει αναμειχθεί σε επιθετικό πόλεμο παραπληροφόρησηςστην υπόθεση δηλητηρίασης των Σκρίπαλς. Θα ήταν καταστροφικό να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».
Ωστόσο ο αρχηγός της Εργατικής Αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχει εκφράσει αντίθετη άποψη: «Έχοντας στο νου το Ιράκ και γενικότερα την αντιρωσική στάση της κυβέρνησης, είμαι διστακτικός να εμπιστευτώ όσα μας λένε οι υπουργοί για τα στοιχεία που διαθέτουν εναντίον του ρωσικού κράτους. Αν είχαν στοιχεία θα τα έδιναν στη δημοσιότητα».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χτες Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως «η Ρωσία αναμένει απαντήσεις από τις άλλες χώρες «που επίσης έχουν δυνατότητα παραγωγής Novichok.Αλλά και από το ΝΑΤΟ που γνωρίζει πως και η Τσεχία και άλλα κράτη έχουν δυνατότητα παραγωγής Novichok».