Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις σε βάρος εννέα υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Καναδά, κυρίως του υπουργού Δικαιοσύνης, σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που έλαβε η Οτάβα τον Μάρτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση που υφίσταται ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι.
Σε ανακοίνωση, η ρωσική διπλωματία διευκρινίζει ότι απαγόρευσε την είσοδο στη Ρωσία αυτών των εννέα αξιωματούχων επ΄ αόριστον.
Μεταξύ των προσώπων αυτών είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Λαμέτι, η υπεύθυνη της καναδικής σωφρονιστικής διοίκησης Αν Κέλι, η επικεφαλής της Βασιλικής Χωροφυλακής Μπρέντα Λάκι, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών των Καναδικών Δυνάμεων Σκοτ Μπίσοπ και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Τζόντι Τόμας.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον υπουργό Διακυβερνητικών Υποθέσεων Ντομινίκ ΛεΜπλανκ, τη Μάρσι Σαρκς, υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού, τον αναπληρωτή επίτροπο της Βασιλικής Χωροφυλακής Μπράιαν Μπρέναν και τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου Άμυνας Μάικ Ρουλό.
Η ρωσική διπλωματία διευκρινίζει ότι πρόκειται για «αντίποινα» σε κυρώσεις του Καναδά σε βάρος εννέα Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 24 Μαρτίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Οτάβα είχε δηλώσει ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης διπλωματικής προσπάθειας με στόχο την άσκηση πίεσης σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής διοίκησης εμπλεκόμενους στην απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι καναδικές κυρώσεις αφορούν εννέα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο επικεφαλής των ισχυρών υπηρεσιών ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο αρχηγός σωφρονιστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Καλάσνικοφ ή ακόμη ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ‘Ιγκορ Κρασνόφ. Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στον Καναδά.
Ο 45χρονος Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο από ανάρρωση στη Γερμανία μετά τη σοβαρή δηλητηρίασή του για την οποία θεωρεί υπεύθυνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Συνελήφθη κατά την άφιξή του και εκτίει από τα τέλη Φεβρουαρίου ποινή στη φυλακή για μια υπόθεση οικονομικής απάτης την οποία καταγγέλλει ότι έχει πολιτικά κίνητρα.
Δεκάδες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επέκριναν τη Ρωσία για τη μεταχείριση που επεφύλαξε στον Ναβάλνι και την καταστολή των υποστηρικτών του.