Οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία είναι διπλές. Εκλέγεται η νέα Βουλή που αποτελείται από 600 βουλευτές και βεβαίως εκλέγεται νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των εδρών στη Βουλή είναι αναλογικό. Για να εισέλθει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 7% του συνόλου των ψήφων.

Για το αξίωμα του Προέδρου κερδίζει όποιος λαμβάνει το 50+ 1 % των ψήφων. Αν δεν υπάρξει νικητής την πρώτη Κυριακή τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων μετά από δύο εβδομάδες ,δηλαδή την Κυριακή 28 Μαΐου.

Οι κάλπες στην Τουρκία θα ανοίξουν στις 08:00 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου και θα κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τις 21:00 το βράδυ..

Μερικά ακόμη χρήσιμα στοιχεία :

Ο Ερντογάν σε αυτήν την αναμέτρηση στηρίζεται επίσης από το  Νέο Κόμμα Πρόνοιας (YRP), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) (ακροδεξιό) , το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) ενώ απολαμβάνει και τη στήριξη του ακραίου ισλαμιστικού κόμματος HUDA PAR.

Την ίδια στιγμή, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , χρειάστηκε τη στήριξη έξι κομμάτων για να καταφέρει να απειλήσει τον πανίσχυρο Ερντογάν.

Το «Τραπέζι των Έξι», όπως δηλαδή ονομάζεται η συσπειρωμένη αντιπολίτευση, απαρτίζεται από τη Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI Parti), τον Τεμέλ Καραμολάογλου από το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν από το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), τον πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού  Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. από το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).  Επιπλέον, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απολαμβάνει  και την «διακριτική» στήριξη του φιλοκουρδικού και αριστερού –προοδευτικού  κόμματος HDP το οποίο ωστόσο δεν υποστηρίζει  επίσημα τους «Έξι» και κατεβαίνει στις εκλογές στηρίζοντας τη  «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας».

 

 

Πέρα από τον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον 74 ετών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπάρχουν ακόμη δύο υποψήφιοι που «κατεβαίνουν» στην προεδρική κούρσα.

 

Ο πρώτος ονομάζεται Μουχαρέμ Ινζτέ, και σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους αναλυτές, χαλάει τα σχέδια Κιλιτσντάρογλου για εκλογή από την πρώτη Κυριακή επειδή του κόβει ψήφους και μπορεί εξαιτίας του η εκλογική αναμέτρηση να πάει στον δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί ηγείται του νεοσυσταθέντος Κόμματος Πατρίδας, Memleket ενώ, υπήρξε προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του οποίου, πλέον, ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Το «καρέ» συμπληρώνει ο Σινάν Ογάν ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, MHP και βρίσκει στήριξη σε μικρότερα εθνικιστικά κόμματα. Στην πολύ πιθανή περίπτωση του β’ γύρου οι ψηφοφόροι του Ογάν θα μετακινηθούν -εάν προσέλθουν στις κάλπες- και θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Από κοινού με τον Ιντζέ παραμένουν πολύ αδύναμοι εκλογικά για να απειλήσουν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου.